Arama

Üç aylar sözlüğü

Bir bereket ve manevi arınma mevsimi olan Üç aylar, ufkumuzu ve hayata bakışımızı etkileyen önemli bir vakit dilimidir. Tüm Müslümanlar için, büyük önem arz eden Üç aylar, dilimize birçok isim ve terim kazandırmıştır. İşte sizler için derlediğimiz birbirinden anlamlı o kelimeler…

  • 10
  • 22

KANDİL

🔹 Arapça kökenli olan bu kelime, "sıvı halde yağa batırılmış bir fitilin yanmasıyla ışık veren aydınlatma aleti" anlamına gelir. Dini bir terim olarak da kullanılan "kandil", Müslümanlarca kutsal sayılan ve kutlanan Berat, Miraç, Regaip ve Kadir gibi mübarek gün ve gecelere verilen isimdir.

Yaptırdığı câmilerin kandillerini kendi elleriyle yakan, imâretlerinde pişirttiği ilk yemeği kendi eliyle fakirlere ve gariplere dağıtan Orhan Gazi'nin yarı evliyâ çehresi bu destanın asıl merkezidir.

Ahmet Hamdi Tanpınar

  • 11
  • 22

KEFARET

🔹 Arapça kökenli olan kelime "işlenmiş bir günah, suç veya kabahatin affı için şeriat hükmünce verilmesi veya yapılması gereken şey" anlamına gelir.

Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.

(Maide Suresi, 89. ayet)

  • 12
  • 22

MAHYA

🔹 Farsça bir kelime olan "mahya", "Ramazan, Bayram ve Kandil gecelerinde camilerde, iki minare arasına gerilen ipler üzerine elektrik ampulleriyle (eskiden yağ kandilleriyle) yazılan yazı veya çizilen şekil" anlamlarına gelir. Bu kelimeden türeyen "mahyacı" bu işi yapana, "mahyacılık" ise bu işin adına denir.

Bir Ramazan mahyası gibi ışıktan yazılmış müjdeler okurdum.

Refik Halit Karay

  • 13
  • 22

MUHAREMİYYE

🔹 Arapça kökenli kelime, "hicri senenin başlangıcı olan muharrem ayının birinci günü yapılan tebrikleşme" anlamına gelir. Edebi anlam olarak ise "Muharrem'i kutlamak maksadıyle yazılıp büyüklere sunulan manzûme"ye denir.

Enderunlu Vâsıf'ın bahara tesâdüf eyleyen 1217 senesi için yazdığı ve III. Selîm'e takdim ettiği Muharremiye'den bir parçayı aşağıya naklediyorum.

(Tâhirü'l-Mevlevî)

  • 14
  • 22

MUKABELE

🔹 Arapça kökenli olan "mukabele" sözcüğü, "karşılık verme, karşılama" anlamlarına gelir. Günümüzde, Ramazan ayında düzenli olarak her gün, Kur'an'ı Kerim okumalarının gemel adıdır.

Kur'an okuyuşu hârikulâde mükemmeldi; pek güzel ve yakıcı bir sesi vardı. Mukābele okuduğu vakit birçok makamların seyrini gösterir, bir makamdan öteki makāma gāyet ustalıkla geçerdi.

(Sâdeddin N. Ergun)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN