Arama

Üç aylar sözlüğü

Bir bereket ve manevi arınma mevsimi olan Üç aylar, ufkumuzu ve hayata bakışımızı etkileyen önemli bir vakit dilimidir. Tüm Müslümanlar için, büyük önem arz eden Üç aylar, dilimize birçok isim ve terim kazandırmıştır. İşte sizler için derlediğimiz birbirinden anlamlı o kelimeler…

İFTAR

🔹 Arapça kökenli kelime, "oruçlu bir kimsenin orucunu açması, güneş batıp oruç müddeti sona erdikten sonra yenen yemek" anlamına gelir.

Yurdun bu iftârından uzak kalmanın gamı / Hadsiz yaşattı rûhuma bir gurbet akşamı

Bu üzüntü vatanımdaki iftardan uzak kalmaktır/Gurbet akşamı ruhuma bunu yaşattı
Yahya Kemal

İMSAK

🔹 Arapça kökenli bu kelime "oruca başlama zamanı" anlamına gelir. Bu kelimeden türeyen "imsakiyye" ise "Ramazan'da imsak ve namaz vakitlerini bulunulan yere göre göstermek üzere hazırlanan bir aylık liste" anlamını karşılar.

🔹 Oruca başlama vakti olan imsak, aynı zamanda sabah namazının kılınma vaktinin başlangıcını teşkil eder. Yani oruca başlarken sabah namazının vakti de girmiş bulunur.

Abdullah bin Ömer (RA):
"Resulullah (SAV) şöyle buyurdu: "Bilal ezanına gece okuyor. Abdullah ibn Ümmi Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyiniz, içiniz."

(Buhârî, Ezân)

KADİR

🔹 Arapça kökenli bir kelime olan "kadir", "güç, şeref, hüküm, kıymet" manasına gelmektedir. Kadir Gecesi ise "Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı geceye" verilen isimdir. Bu ismin diğer bir anlamı ise "değer, kıymet"tir.

Kaşların zülf-i perişanın altında gören/ Şeb-i kadre içre sücud etdi sanır iki nihal
Senin kaşlarının altında dağınık saçlarını gören, sanki iki fidan boylu güzel, kadir gecesi içinde secde etti sanır.

Nadiri

  • 10
  • 22

KANDİL

🔹 Arapça kökenli olan bu kelime, "sıvı halde yağa batırılmış bir fitilin yanmasıyla ışık veren aydınlatma aleti" anlamına gelir. Dini bir terim olarak da kullanılan "kandil", Müslümanlarca kutsal sayılan ve kutlanan Berat, Miraç, Regaip ve Kadir gibi mübarek gün ve gecelere verilen isimdir.

Yaptırdığı câmilerin kandillerini kendi elleriyle yakan, imâretlerinde pişirttiği ilk yemeği kendi eliyle fakirlere ve gariplere dağıtan Orhan Gazi'nin yarı evliyâ çehresi bu destanın asıl merkezidir.

Ahmet Hamdi Tanpınar

  • 11
  • 22

KEFARET

🔹 Arapça kökenli olan kelime "işlenmiş bir günah, suç veya kabahatin affı için şeriat hükmünce verilmesi veya yapılması gereken şey" anlamına gelir.

Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.

(Maide Suresi, 89. ayet)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN