Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Üç Aylar Tesbihi Zikirleri Aşırları! 3 ayların başlangıcı tesbihi...

Üç Aylar Tesbihi Zikirleri Aşırları! 3 ayların başlangıcı tesbihi...

Arapça'da "on" manasına gelen Aşr, Kur'an-ı Kerim'in bir cemaat içinde sesli olarak okunan ve genellikle orta uzunluktaki on ayet kadar olan bölümlerine denir. Kur'an'ı öğrenme ve ezberleme çalışmasının onar âyetlik bölümler halinde yürütülmesiyle ilgili ilk uygulamanın Hz. Peygamber tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. İslam dünyasına her yıl manevi iklimler getiren ve Ramazan ile sonlanan mübarek üç aylarda okuyabileceğiniz aşırları sizler için derledik. Üç Aylar Tesbihi Zikirleri Aşırları... Üç aylar tesbihi olarak ne çekilir? Bu ay hangi tesbihler faziletlidir? Üç aylarda hangi tesbihler ve zikirler nelerdir? Üç Aylar aşırları olarak hangi ayetler okunur? Üç ayların başlangıcı tesbihi...

  • 4
  • 11
Bakara Suresi 180-185. Ayetler
Bakara Suresi 180-185. Ayetler

◾ Ayrıca Hz. Peygamber'in bir gece yarısı namaz için kalkıp önce Âl-i İmrân sûresinin son on âyetini okuduğu da rivayet edilmiştir (Buhârî, "Vuḍûʾ", 36). Muhtemelen bu fiilî ve kavlî sünnete uymak için mushaf yazımında sûreler onar âyetlik bölümlere ayrılmış, buna ta'şîr denmiştir.

"O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah'ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor)."

Bakara Suresi 185. Ayet

Bakara Suresi 185. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Aşrı Şerif'i dinlemek için tıklayın

📌Bakara Suresi 185. Ayet Tefsiri

Önceki âyetlerde orucun farz kılındığı bildirilmiş, bunun sayılı günlerde tutulacağı açıklanmış; yükümlüler, süre ve şekil bakımlarından yeni olan bu ibadete psikolojik olarak alıştırılmış, güçlük söz konusu olduğunda ruhsatların bulunduğu haber verilmişti.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 5
  • 11
Furkân Suresi 61-77 Ayetler
Furkân Suresi 61-77 Ayetler

"Gökte yıldız kümeleri oluşturan, yine orada bir ışık kaynağı ve aydınlatan bir ay yaratan (Allah) mübarektir, cömerttir."

Furkân Suresi - 61. Ayet

Ta'şîre işaret etmek üzere de her on âyetlik bölümün sonuna aşr kelimesinin ilk harfi olan "ayın" konmuş, böylece bu harf bir aşrın bittiğini ve yeni bir aşrın başladığını gösteren bir işaret olmuştur. Bazı mushaflarda ise ayın harfi yerine veya ayınla birlikte aşır gülleri ve hatta değişik renkte âyet gülleri kullanılmıştır.

Furkân Suresi - 61. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Aşrı Şerif'i dinlemek için tıklayın

📌Furkân Suresi - 61. Ayet Tefsiri

"Yıldız kümeleri" diye çevirdiğimiz bürûc kelimesi, her ne kadar klasik tefsirlerde genellikle eski Grek astronomi-astrolojisinden gelen bilgiler ışığında yorumlanmışsa da (meselâ bk. Râzî, XXIV, 106; Kurtubî, X, 14; Şevkânî, III, 142; IV, 99), Kur'an'ın bu kavramını, modern astronominin verileri ışığında "yıldız kümeleri" veya "galaksiler" olarak anlamak gerekir. Eski tefsirlerde bürûc, "büyük yıldızlar" olarak da açıklanmıştır (bilgi için bk. Hicr 15/16. âyetin tefsiri).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 6
  • 11
Şûrâ Suresi 1-10. Ayetler
Şûrâ Suresi  1-10. Ayetler

"Gökler (haşyetten) neredeyse üstlerinden çatlayacak. Melekler de rablerinin yüceliğini hamd ile dile getiriyorlar ve yerdekilerin bağışlanmasını diliyorlar. İyi biliniz ki bağışlaması ve merhameti sınırsız olan ancak Allah'tır."

Şûrâ Suresi 5 . Ayet

Şûrâ Suresi 5 . Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Aşrı Şerif'i dinlemek için tıklayın

📌Şûrâ Suresi 5 . Ayet Tefsiri

Göklerin neredeyse çatlayacağına ilişkin ifade, "Yüce Allah'ın azametinden ötürü, Allah tarafından onlara yüklenen misyonun ağırlığından dolayı, oralarda sayısız denecek çoklukta meleklerin, gök cisimlerinin ve akıl erdirilemez yazgıların ve sırların bulunması sebebiyle, yeryüzünde şirk ve sosyal bozulmalar çoğaldığı için gökler neredeyse yukarılarından çatlayacak" gibi farklı mânalarla açıklanmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 7
  • 11
Secde Suresi 1-11. Ayetler
Secde Suresi  1-11. Ayetler

"De ki: "Sizin için görevlendirilmiş bulunan ölüm meleği canınızı alacak, sonra rabbinize döndürüleceksiniz."

Secde Suresi 10. Ayet

Secde Suresi 10. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Aşrı Şerif'i dinlemek için tıklayın

📌Secde Suresi 10. Ayet Tefsiri

İnkârcıların toprağa karışıp gittikten sonra yeniden yaratılmayı alaycı bir üslûpla eleştirmelerine değinilmekte ve "Aslında onlar rablerinin huzuruna çıkacaklarını inkâr etmekteler" denilerek, onların Allah'ın huzurunda hesaba çekileceklerini, bir başka anlatımla sadece öldükten sonra dirilmeyi değil bütünüyle âhiret hayatını inkâr ettiklerine dikkat çekilmektedir (Zemahşerî, III, 320; Şevkânî, IV, 288).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 8
  • 11
Nebe Suresi 31-40. Ayetler
Nebe Suresi 31-40. Ayetler

"O, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların rabbidir. O, Rahmân'dır. O'nun huzurunda kimse söz söyleyemez."

Nebe Suresi 37. Ayet

Nebe Suresi 37. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Aşrı Şerif'i dinlemek için tıklayın

📌Nebe Suresi 37. Ayet Tefsiri

Burada Allah Teâlâ'nın, müminlerin de müşriklerin de rabbi olduğuna bir ima vardır. Çünkü yüce Allah yerlerin, göklerin ve evrendeki her şeyin rabbidir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN