Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç ayların önemi ve fazileti...

Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç ayların önemi ve fazileti...

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir. Müslümanların heyecanla beklediği üç aylar yarın, 2 Şubat Çarşamba günü başlayacak, 3 Şubat Perşembe günü ise Regaip Kandili olarak idrak edilecek. Bu mübarek zaman dilimine dair merak edilen konulardan biri de bu ayın hikmetlerinin neler olduğudur. Peki, üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz? Üç aylarda nasıl ibadet etmeliyiz? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir? Üç ayların önemi nedir? Üç ayların önemi ve fazileti...

  • 12
  • 16

Peygamber Efendimiz (sav), Berat gecesinde şu duayı okurdu:

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

➡ Anlamı "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin."

  • 13
  • 16
RAMAZAN AYININ FAZİLETİ NEDİR?
RAMAZAN AYININ FAZİLETİ NEDİR?

➡ On bir ayın sultanı Ramazan namaz, oruç ve diğer ibadetlerle geçirilmesi gereken ve içinde birçok faziletler bulunduran zaman dilimidir.

➡ Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Nitekim yüce Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyruluyor:

"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır. O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur'an'ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşı Allah'ın ululuğunu dile getirmeniz ve umulur ki şükredersiniz diye (uygun hükümler gönderiyor)." (Bakara suresi, 183-185)

Bakara suresi 183-185. ayetin tefsiri ve mealini
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından okumak için tıklayın

  • 14
  • 16

➡ Allah-u Teâla Kur'an-ı Kerim'i Ramazan ayında indirmeye başlamıştır.

➡ Ramazan ayını bu denli önemli ve özel kılan en büyük sebep, içinde Kur'an'ın indirilişini barındırıyor olmasından ileri gelir.

➡ Allah-u Teala bu mübarek aya biz kullarının daha fazla ibadet yapması ve sınırlı günleri takva vesilesi kılması için manevi bir ortam hazırlar. Bunların tamamı Allah'ın kulları üzerindeki rahmeti ve merhametinden ötürü vuku bulmaktadır. Buhari'de rivayet edilen şu hadis-i şerifte bu bilgiyi teyit etmektedir: "Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır."

➡ Ramazan ayında oruçlu kimsenin kalbinden ve ağzından dökülen duaların kabul olunması ihtimali diğer zamanlara göre daha kuvvetlidir. İbn-i Mace'den rivayet edilen bir hadiste şöyle buyurulmaktadır: "Oruçlunun orucunu açarken yapacağı dua reddedilmez." (İbni Mâce, Siyâm, 48)

➡ Ramazan ayında, müminler büyük bir irade örneği gösterip yanlış hareketlerden kaçındıkları için bu ayda yapılan ibadetlerin ve tutulan oruçların ecir ve mükâfatı, Allah-u Teâla tarafından kat kat verilir. Buhari ve Müslim'de ortak olarak geçen bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

"Oruç bir kalkandır. Oruçlu kişi kötü (kem) söz söylemesin. Cahillik (olarak nitelendirilebilecek şeyleri) yapmasın. Kendisiyle itişmek ve dalaşmak isteyene iki defa "Ben oruçluyum." desin (ve ona uymasın). Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki; oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. (Ağzı kokan şu kul) yemesini, içmesini ve şehvetini, benim için terk ediyor. Oruç benim içindir. O orucun ecrini ben vereceğim. Hâlbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir." (Buharî, Savm 9)

  • 15
  • 16
KADİR GECESİNİN FAZİLETİ NEDİR?
KADİR GECESİNİN FAZİLETİ NEDİR?

➡Mağfiret ve bereket ayı olan on bir ayın sultan Ramazan'da ise bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi bulunur.

➡ Ramazan'ın 27'inci gecesi olduğu tahmin edilen Kadir gecesi, İslam alemine "bin aydan daha hayırlı" olarak müjdelenmiştir.

➡ Kadir gecesi, hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı, mağfiret kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek bir gündür.

➡ Bu mukaddes günün önemi Kadir suresinde şöyle anlatılır:

"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur."

  • 16
  • 16

➡ Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, "Da'avât", 84).

➡ Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi, Ramazan ayı içerisinde bulunmaktadır. Ebu Hureyre'den nakledilen ve Buhari'de yer alan bir hadise göre Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim Kadir ve gecesini imanla geçirir ve karşılığını Allah'tan beklerse o kimsenin geçmiş günahları affolunur. Aynı şekilde kim Ramazan orucunu imanla tutar ve karşılığını Allah'tan beklerse o kimsenin geçmiş günahları affolunur."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN