Uzakdoğu'daki İslam nişanesi: Tokyo Camii
Japonya genelinde toplam 80 mescit ve iki cami bulunuyor. Bunlar, Kobe şehrinde Arap mimarisiyle öne çıkan Kobe ve başkentteki Tokyo Camisi. Mabedin inşasında o dönemde Japonya'ya göçen Kazan Türkleri ile ömrünün son yıllarını Japonya'da geçiren seyyah ve fikir adamı Abdürreşid İbrahim öncü oldu. Peki, Tokyo Cami nasıl inşa edildi?
Giriş Tarihi: 11.10.2020
18:00
Güncelleme Tarihi: 02.06.2022
12:39
📌Japonya'daki cami inşası için alınan kararı Sırat-ı Müstakim'de "Beşâret-i Uzma" (çok büyük müjde) başlığıyla kaleme aldı ve Müslümanlardan iane talep etti.
📌Fakat çabaları istediği etkiyi yaratmadı. Japonya'dan ayrılacağı için tapu senedini Hintli Müslüman arkadaşına vererek cami yapım işleriyle onu görevlendirdi.
Japonya'da bir gurbet Ramazanı
📌Birkaç Japon şirketin yardımıyla Shibuya semtindeki bir arazi satın alındı ve Tomigaya bölgesindeki okul buraya taşındı.
📌 Abdürreşid İbrahim, yaklaşık 1 milyon dolara Tokyo Camii'nin inşaatını başlattı. Giderleri zengin Japonlar tarafından karşılanan ve planını Japon mimar Yoşimoto'nun çizdiği mabedin ilk tuğlasını Abdürreşid İbrahim koydu . Caminin yapımıyla yakından ilgilenip kısa sürede inşanın bitmesi için çaba sarf etti.
📌Yapımı 1938'de tamamlanan ve açılışına İslam ülkelerinden temsilciler ile Japon devlet adamlarının katıldığı Tokyo Camii'nin imamlığına getirilen İbrahim, bu görevini vefatına dek yürüttü.
📌Caminin açılışında namazı Abdürreşid İbrahim kıldırdı. Onun burada verdiği hutbe, konferans ve dersler birçok kişinin İslam ile şereflenmesini sağladı.
📌Caminin inşasından sonra Müslümanların irşad faaliyetleri kolaylaştı.
Tokyo Camii'nde görev yapan imamlar
Abdulhay Kurban Ali, Tokyo Camii'nin ilk imamıdır. 1938 ila 1943 yılları arası Abdürreşid İbrahim 1943 ila 1950 yılları arası Türkistanlı Emin İslami 1950 ila 1969 yılları arası Şerifullah Miftahuddin
📌Cami depremler ve ahşap yapısı sebebiyle ancak 1986'ya kadar ayakta kalabildi. Dönemin Kazan Türkleri o yılda bu bölgeye cami yapılmak kaydıyla caminin bulunduğu araziyi Türkiye Cumhuriyeti'nin hazinesine bağışladı. 1986'dan 1997'ye kadar arazi boş kaldı.
📌Kazan Türklerinin dönemin Türk hükümetiyle irtibat kurması üzerine 1997 yılında Tokyo Cami Vakfı kurularak Diyanet'in katkılarıyla Tokyo Camii bugünkü haliyle inşa edilip ziyarete açıldı.
📌Abdürreşid İbrahim, davası uğruna vakfettiği ömrünü 1944 yılının 17 Ağustos'unda tamamlamasına rağmen, kentin siluetini süsleyen mirası Tokyo Camii, Japonya'da İslam toplumlarının dayanışmasına ait vizyonunu temsil etmeyi sürdürüyor.