Arama

Yedi helak edici günah nedir? Büyük günahlar hangileridir?

Günah, en basit tanımıyla ilahi emir ve yasaklara aykırı olan fiil ve davranışları ifade eden bir terimdir. Allah, emir ve yasakları Kur'an-ı Kerim'de bildirmiş; Peygamber Efendimiz ise hadis-i şeriflerinde insanlara bu anlamda rehber olmuştur. Resul-i Ekrem büyük günahları sıralamış; günahların en büyüğünün "Allah'a ortak koşmak" olduğunu haber vermiştir. Peki, yedi helak edici günah nedir? Büyük günahlar hangileridir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 12
İFFETLİ KADINA ZİNA İFTİRASI YAPMAK
İFFETLİ KADINA ZİNA İFTİRASI YAPMAK

Helak edici yedi günahtan biri de "kazf" olarak adlandırılan, iffetli bir kimseye zina iftirasında bulunmaktır.

🔸 Kur'an-ı Kerim'de kişilik hakları kapsamında iffet, şeref ve haysiyet dokunulmazlığına ayrı bir önem verilmiştir.

🔸 Müminlerin annesi Hz. Ayşe aleyhinde çıkarılan ve İslam tarihinde İfk Hadisesi olarak bilinen dedikodular sebebiyle başta Resûl-i Ekrem (sav) olmak üzere Hz. Ayşe ve Ebû Bekir ailesi iftiraya maruz kalmışlardır.

"O iftirayı atanlar içinizden bir gruptur. Bunu kendiniz için kötü sanmayın, aksine bu hakkınızda hayırlıdır. Onların her biri işlediği günahı yüklenecektir. İçlerinden günahın büyüğünü üstlenen için ise büyük bir azap vardır.

Bunu işittiğiniz zaman mümin erkekler ve kadınların birbiri hakkında hüsn-i zan beslemeleri ve "Bu apaçık bir iftiradır" demeleri gerekmez miydi?

Bu iddialarına dört şahit getirseler ya! Şahit getiremiyorlarsa onlar, Allah nezdinde yalancıların ta kendileridir.

Eğer dünyada ve âhirette Allah'ın lutfu ve rahmeti hep sizinle olmasaydı içine daldığınız günah yüzünden size büyük bir azap gelecekti.

Çünkü siz, iftirayı dilden dile yayıyor, hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir şeyi ağızlarınızla söylüyorsunuz; bunu da önemsiz sanıyorsunuz; halbuki Allah katında o büyük bir şeydir.

O kulağınıza geldiğinde "Bunu konuşmak bize yakışmaz, fesübhânallah, bu apaçık bir iftiradır" deseydiniz ya!

Eğer gerçek müminlerseniz Allah size, bir daha asla böyle bir şey yapmamanızı öğütlüyor.

Allah size âyetleri açıklıyor; Allah ilim ve hikmet sahibidir.

Müminler arasında ahlâksızlığın yaygınlaşmasını isteyenlere dünyada ve âhirette can yakıcı bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.

Ya Allah'ın size lutfu ve rahmeti ulaşmasaydı, ya Allah çok şefkatli, çok merhametli olmasaydı!"

(x) 📕 Nûr suresi 11-20. ayetlerin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Nûr suresini dinlemek için tıklayın.

🔸 Ayetlerden de anlaşılacağı üzere iffetli kişilerin şeref ve haysiyetini korumak maksadıyla Allah, atılan iftiralara dair hükmünü bildirmiştir.

🔸 İslam hukukunda namuslu birine atılan zina iftirası, kazf olarak adlandırılmış; bu suçu işleyenler aleyhine ağır cezaî yaptırımlar öngörülmüştür.

"İffetli kadınlara iftira atan, sonra da dört şahit getiremeyen kimselere seksen sopa vurun ve artık onların şahitliklerini asla kabul etmeyin. İşte onlar yoldan çıkanların ta kendileridir."

(x) 📕 Nûr suresi 4. ayetin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Nûr suresini dinlemek için tıklayın.

  • 12
  • 12
GÜNAHLARDAN ARINMAK VE TÖVBE ETMEK
GÜNAHLARDAN ARINMAK VE TÖVBE ETMEK

Allah Resulü, helak edici yedi büyük günahtan sakınmayı buyurmuştur. Kur'an-ı Kerim'de, büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde küçük günahların affedileceği zikredilmiştir.

🔸 Bu doğrultuda, her insanın nitelik ve niceliği değişse de çeşitli günahlar işlediğini kabul etmek gerekir.

🔸 Önemli olan bu hatadan dönmek, günahları terk etmek, tövbe etmek ve istiğfarda bulunmaktır.

🔸 İslam'ın insanlardan beklediği, yüce Allah'a yönelmek, bu yönelişte gerçekten samimi olmak, Allah'ın yasakladığı büyük günahlardan uzak durarak O'na itaat etmek ve hoşnutluğunu kazanmaya çalışmaktır.

🔸 Allah'a kul olmanın manevi zevkine ererek hata ve kusurlarını itiraf eden, işledikleri günahların farkına vararak tövbe ve istiğfarda bulunanların ilahi rahmete nail olacağı bildirilir.

"De ki (Allah şöyle buyuruyor): "Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir."

(x) 📕 Zümer suresi 53. ayetin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Zümer suresini dinlemek için tıklayın.

🔸 Diğer yandan Allah Teâla, kendisine şirk koşulması dışında tüm günahları bağışlayacağını müjdelemiştir.

"Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur."

(x) 📕 Nisâ suresi 48. ayetin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Nisâ suresini dinlemek için tıklayın.

(x) 🔍 Tövbe nedir, nasıl edilir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN