Arama

Yedi helak edici günah nedir? Büyük günahlar hangileridir?

Günah, en basit tanımıyla ilahi emir ve yasaklara aykırı olan fiil ve davranışları ifade eden bir terimdir. Allah, emir ve yasakları Kur'an-ı Kerim'de bildirmiş; Peygamber Efendimiz ise hadis-i şeriflerinde insanlara bu anlamda rehber olmuştur. Resul-i Ekrem büyük günahları sıralamış; günahların en büyüğünün "Allah'a ortak koşmak" olduğunu haber vermiştir. Peki, yedi helak edici günah nedir? Büyük günahlar hangileridir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 12
  • 12
GÜNAHLARDAN ARINMAK VE TÖVBE ETMEK
GÜNAHLARDAN ARINMAK VE TÖVBE ETMEK

Allah Resulü, helak edici yedi büyük günahtan sakınmayı buyurmuştur. Kur'an-ı Kerim'de, büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde küçük günahların affedileceği zikredilmiştir.

🔸 Bu doğrultuda, her insanın nitelik ve niceliği değişse de çeşitli günahlar işlediğini kabul etmek gerekir.

🔸 Önemli olan bu hatadan dönmek, günahları terk etmek, tövbe etmek ve istiğfarda bulunmaktır.

🔸 İslam'ın insanlardan beklediği, yüce Allah'a yönelmek, bu yönelişte gerçekten samimi olmak, Allah'ın yasakladığı büyük günahlardan uzak durarak O'na itaat etmek ve hoşnutluğunu kazanmaya çalışmaktır.

🔸 Allah'a kul olmanın manevi zevkine ererek hata ve kusurlarını itiraf eden, işledikleri günahların farkına vararak tövbe ve istiğfarda bulunanların ilahi rahmete nail olacağı bildirilir.

"De ki (Allah şöyle buyuruyor): "Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir."

(x) 📕 Zümer suresi 53. ayetin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Zümer suresini dinlemek için tıklayın.

🔸 Diğer yandan Allah Teâla, kendisine şirk koşulması dışında tüm günahları bağışlayacağını müjdelemiştir.

"Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur."

(x) 📕 Nisâ suresi 48. ayetin tefsiri için tıklayın.

(x) 🔊 Nisâ suresini dinlemek için tıklayın.

(x) 🔍 Tövbe nedir, nasıl edilir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN