2018 yılına adını veren destan “Troia”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018 yılını resmi olarak Troia yılı ilan etti. Aynı zamanda 2018 yılı, Troia'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin yirminci yıl dönümü. Bu sebeple Troia adına sene içerisinde çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi.
Giriş Tarihi: 27.08.2018
16:24
Güncelleme Tarihi: 27.08.2018
17:22
Çalıştaya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Müze Müdürü Ali Atmaca'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sualtı çalışmacısı katıldı. Çalıştayda ilin tarihi ve kültürel zenginlikleri, yerel ve uluslararası arenada bilinmesine karşın su kaynaklı zenginliklerin bu alana dâhil olamaması konuşuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve beraberindeki heyet, mayıs ayında, Troya Atı yanında, 11 ülkeden 250 kişinin katıldığı, Europa-Orient Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi´nin "Troy 2018" etabının startını verdi. Türkiye´nin birçok ilini dolaşan ralliciler, rallinin geçtiği ülkelerden topladıkları materyaller ile tasarladıkları maket Troia atlarını da Çanakkale Kordon'da sergilediler. Truva Atı'nın önünde start almayı bekleyen araçları gören ralli izleyicileri, 11 ülkeden 250 sporcunun yarıştığı ralli yarışmacılarını ve araçlarını yakından tanıma imkanı buldular.
Mayıs ayında, bu yıla özel olarak Troya Sikke'yi tasarladı. "Camda Dünya Mirası" koleksiyonu ile Türkiye'nin eşsiz kültürel mirasının tanıtımına katkıda bulunmuş oldu. roya Sikke Cam Obje'de, Troya'nın Roma İmparatorluğu döneminde basılmış Troya Savaşı konulu iki bronz sikkeden alınan figürler kullanıldı. Cam sikkenin bir yüzünde, elinde kalkan tutan Troya kahramanı Hektor'un düşman Akha gemilerine meşale fırlatma sahnesi, diğer yüzünde ise Hektor'un atlı araba sahnesi yer alıyor. El imalatı camdan yalnızca 2000 adet üretilen sikke, "pate de verre" tekniği ile şekillendirildi ve ayak kısmında Teos yeşili mermer kullanıldı.
7 Temmuz-29 Ağustos tarihlerinde Çanakkale Piri Reis Müzesi'nde gerçekleşen, 19 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da Arkeoloji Müzesi'ne bağlı Darphane-i Amire'de sanatseverlerle buluşacak olan sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları barındırıyor.
Çanakkale yöresinde yetişen endemik bitki türü Truva Kardeleni (Galanthus trojanus) ile ilgili çalıştay düzenlendi. 2018 Troya Yılı etkinliklerinden biri olan çalıştayda, Truva Kardeleni'nin özellikleri ve koruma çalışmaları kapsamında konuşmalar yapıldı.