Arama

Ağız kopuzunun serüveni

Türkler dünyaya; hüznü, sevinci ve heyecanı içinde barındıran ağız kopuzu adını verdikleri kadim çalgı aletini armağan etmişlerdir. Hun İmparatorluğu döneminden itibaren Türk kültürünün bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde homus, qo'biz gibi farklı isimlerle de anılan çalgı aleti hakkında bilmeniz gerekenler...

GÜNÜMÜZDE KULLANIMI

🔸 Ağız kopuzunun günümüzdeki kullanımı ilk Türk devrine göre daha yaygın olsa da günümüzde tüm Türk toplulukları/ cumhuriyetleri tarafından kullanılmaz.

🔸 Aynı zamanda geleneksel bir ritüel olan ağız kopuzu yapma ve çalma kültürü, daha çok Rusya sınırları içinde bulunan Hakas, Tuva, Altay, Saha (Yakut) gibi Türk cumhuriyetlerinde yaşatılmaktadır.

Sibirya'da Türk izleri

  • 10
  • 10

AĞIZ KOPUZU VE TÜRK GIRTLAK MÜZİĞİ

🔸 Ağız kopuzu tek başına değil genelde Türk gırtlak müziği (insan/doğa sesleri) dahil edilerek icra edilmektedir. Türk mırının en ünlüsü "hömey"dir. Bunun haricinde ağız kopuzuyla çıkartılan 5 farklı müzik tipi vardır.

🔸 Birincisi rüzgar esintisi hissi veren "hömey"dir. İkincisi ağıt, ıslık ve kuş sesinden olan sıgıt iken üçüncüsü "kargıra" yani homurtudur. Dördüncüsü at kişnemelerini andıran "ezengiler", beşincisi de "borbana" yani dalga sesidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN