Arama

Anadolu’nun Oxford’u Amasya

Anadolu'nun önemli kültür merkezi ya da Anadolu'nun Oxford'u; şehzadeler şehri ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, asırlarca Osmanlı Devleti'ne padişahlar yetiştirmiş bir şehir Amasya… Bu güzide şehrin tarihini, Süheyl Ünver'in de kaleme aldığı 'Amasya Defteri'ndeki notlar ile kısaca derledik.

  • 11
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

"ANADOLU'NUN OXFORD'U"

Amasya, Osmanlılar döneminde bilhassa şehzadelerin bulunduğu sırada pek çok âlim, sanatkâr ve şairin toplandığı büyük bir kültür merkezi haline geldi. 14. yüzyıl ortalarına kadar şehzade sarayı canlı bir kültür faaliyetine sahne oldu. Tarihçi Şükrullah, meşhur hattat Şeyh Hamdullah, Tâcî Bey ile oğulları Câfer ve Sâdî çelebiler, ulemâdan Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi, Zenbilli Ali Efendi ve meşhur tabip Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi tanınmış şahsiyetler burada yetişti.

  • 12
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

1861'de şehre gelen seyyah G. Perrot, Amasya'yı "Anadolu'nun Oxford'u" şeklinde tarif eder ve buradaki medreselerde 2000'e yakın talebenin okuduğunu yazar.

Amasya'da yaşayan ve şehir hakkında bir eser yazan Mustafa Vâzıh Efendi de buranın bir talebeler şehri olduğunu belirtir. Bunlar gibi muhtelif müellif ve kaynaklar da Amasya için "Anadolu şehirlerinin incisi", "Bağdâdü'r-Rûm", "medînetü'l-hükemâ", "medreseler şehri" gibi tabirler kullanarak bu şehrin güzelliğini ve kültür tarihimizdeki yerini dile getirmişlerdir. (TDV, İslamansiklopedisi, AMASYA - İlhan Şahin - Feridun Emecen)

  • 13
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

FERHAD İLE ŞÎRİN HİKÂYESİNİN GEÇTİĞİ YER

Halk arasında Ferhad ile Şîrin hikâyesinin geçtiği yer olarak şöhret kazanan Amasya'da, ayrıca, Amasya tarihini, tarihî yapılarını ve şehirde yetişen meşhur şahsiyetleri konu alan eseriyle tanınan Hüseyin Hüsâmeddin gibi son devrin önemli bir tarihçisi de yetişmiştir.

  • 14
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

Amasya, tarihte Şehzadelerin yetiştirildiği bir okul aynı zamanda. İşte Amasya'da valilik yapan şehzadelerin ismi:

Şehzade Bayezid (Yıldırım Bayezid): 1386

Şehzade Çelebi Mehmet (I. Mehmet): 1389-1402 1403-1423

Şehzade Murad (II. Murad):1415 – 1421

Şehzade Ahmet Çelebi: 1435

Şehzade Mehmed (Fatih Sultan Mehmet): 1438

Şehzade Alaeddin:1442

Şehzade Bayezid (II. Bayezid): 1454-1481

Şehzade Ahmed: 1481-1511

Şehzade Murad: 1511-1512

Şehzade Mustafa: 1540-1553

Şehzade Bayezid: 1557-1558

Şehzade Murad (III: Murad): 1566

Padişah olanlar ise: Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, II Murat, Fatih Sultan Mehmet, Sultan II. Bayezid, III Murat, Yavuz Sultan Selim.

  • 15
  • 30
Anadolu’nun Oxford’u Amasya

AMASYA KALESİ

Eskiçağlarda kale-şehir olarak geliştiği anlaşılan Amasya'nın yüksek bir mevkide bulunan kalesini kimin inşa ettirdiği tam olarak bilinmemektedir. Selçuklular zamanında faal bir rol oynayan ve Samsun-Tokat yolunu kontrol eden kale Osmanlılar döneminde de önemini korudu. XVI. yüzyıl başlarında kalede bir dizdar, bir kethüdâ ve elli yedi nefer muhafız bulunuyordu. Kalenin iç kısmında kerpiçten evler vardı ve kale hizmetlileri burada oturuyordu. Her gün kaleden sabah ve akşam şehre doğru borazan ve davullar çalınıyordu. Amasya Kalesi'nden bahseden Evliya Çelebi, Celâlî eşkıyasının saldırısına karşı şehir zenginlerinin kıymetli eşyalarını burada sakladıklarını belirtir. Ancak 18. yüzyıldan itibaren kale önemini kaybederek harap olmaya başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN