Baş üstünde taşınan gelenek: Türkistan Başlıkları
Geleneksel kıyafetlerimiz kültürümüzü ve medeniyetimizi yansıtan en önemli unsurlardandır. Giyimin mühim bir parçası olan başlıklar da bu yansımanın tamamlayıcı öğesidir. Türkistan coğrafyasında varlığını sürdüren başlık geleneği, toplumdaki erkek ve kadınların sosyal hayatını, medeni durumunu ve statüsünü ifade eden kültürel bir miras olarak öne çıkar.
Giriş Tarihi: 22.07.2022
10:04
Güncelleme Tarihi: 29.08.2022
16:27
Börik
🔸 Kazak kızları ve Kazak erkeklerinin taktığı bu başlık, kış mevsimindeki soğuğa dayanacak malzemelerden yapılır. Yaygın olarak gördüğümüz haliyle, konik şeklinde olup ucu kesiktir. Kenarları çokgenden oluşan börik genellikle hayvan kürkünden yapılır ve temel amacı takan kişiyi soğuktan korumaktır.
Tatarların Mehmet Akif'i: Abdullah Tukay
Saukele
🔸 Bu başlık, Kazak kadınlarının hayatında önemli bir noktayı ifade eder. Saukele' nin yapımı kızın kendi ailesi tarafından özenle ve seneler önce planlanarak hazırlanır. Bunun nedeni saukele kutsal olan evliliğin bir sembolüdür.
🔸 Genç kızlara evlenirken takılan bu başlıklar kendi kız çocukları olduğunda onlara kalır, böylece nesilden nesile aktarılan bir miras olur. Kız çocuğu olmayan kadınlar ise saklar ve kimselere vermez.
Orta Asya'nın kalbi: Buhara
Kasaba
🔸 Bu başlığın eski Kıpçak toplulukların kullandığı bir türü başlık olduğunu söyleyen ünlü bilim adamı Canibekov 'dur. Evlilik başlığı ismiyle de tanınan bu eşya, evli Kazak kadınlarını simgeleyen bir başlıktır.
Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu
Kiymeşek
🔸 Kiymeşek , evlenmiş ve çocuğu olmuş kadınların kullandığı bir başlıktır . Pamuklu ve bilhassa beyaz kumaştan yapılır, geniş ve uzundur . Başlığın üst kısmı kulakları kapatacak ve çeneyi ön plana çıkartacak şekilde tasarlanmıştır.
🔸 Başlığın üst bölümünde göze çarpan, çeşitli işlemelere yer verilir, bu kısma "cak" denir. "Sılavış" adı verilen geniş bir örtü kiymeşek başlığının üstünden arkaya doğru sarkıtılarak takılır.
Rasim Özdenören eseri "Çözülme"den 40 alıntı
🔸 Geleneksel başlığın en tepesine "töbeldirik" olarak adlandırılan kenarları püsküllü bir süs yerleştirilir. Yine en tepeye puhu kuşunun tüyünden yapılmış bir demet bağlanır . Bu şekildeki hali "kiymeşek şilavış" olarak bilinir.
🔸 İyiliğin ve şefkatin ifadesi kiymeşek başlıkları, orta yaş aralığındaki Kazak kadınları tarafından 1930 senesine kadar düzenli olarak kullanılmıştır.
Kafkasların asil milleti: Çerkesler