Arama

Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

Osmanlı İmparatorluğu'nda köklü değişikliklerin yaşandığı 19. yüzyılda, kültür ve sanat oldukça önemli yer tutar. Resim sanatı, en büyük itibarı görür ve Avrupa'dan getirilen ressamlar sarayda istihdam edilir. Bu yüzyılın sonlarına doğru sarayda görevlendirilen ressamlardan biri de İtalyan asıllı Fausto Zonaro'dur. 1891'de İstanbul'a gelen Zonaro, 1896'da Sultan Abdülhamid tarafından Yıldız Sarayı'nın başressamlığına getirilir ve bu görevi on dört yıl sürdürür. Zonaro'yu vefat yıldönümünde bilinmeyenleri ile anıyoruz...

Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

Okulu başarıyla bitiren Zonaro, hocasının yardımıyla Lendinara Belediye Binası'nda bir resim sergisi açmış ve sergiyi gezen sanatsever Veronalı bir kadın Zonaro'yu Verona'ya götürerek, şair dostu Aleardo Aleardi'nin yardımıyla dönemin önde gelen güzel sanatlar akademilerinden biri olan Accademia Cignaroli'ye girmesini sağlamıştır.

  • 10
  • 29
Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

ELİSA PANTE VE ONUN İSTEĞİ ÜZERİNE İSTANBUL

1891 yılında İstanbul'a gelen sanatçının cebinde birkaç yüz frangı vardır ve yaptığı gemi yolculuğunun masraflarını gemi kaptanının portresini yaparak ödeyebilmiştir.

1880'li yıllarda tablolarını İtalya'da sergileyen Zonaro, bu dönemde Paris'e gitmiş ve Boulevard de Clichy'de bir atölye tutmuştur. Paris yıllarında bazı empresyonist ressamlarla da tanışan sanatçı, 1889 Salonu'na katılmıştır.

  • 11
  • 29
Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

"Elisa, sevgili eşim, İstanbul'da yaşama gücümü senin sayende kazandım. Başlangıç yıllarını düşünüyorum da, suluboya tablolar yaparak geçimimizi sağladık. Çerçeve tamirleri yaptık, fotoğraf tab ettik… Fakat bize en yakın ilgiyi gösteren Yüksek Kaldırım'daki Zellich Kitabevi'nin sahibi Bay Zellich'i ve oğullarını asla unutmayacağım. Tablolarımı geniş vitrinine yerleştirmiş ve tanesine 1 lira değer biçmiştik. Tablolarım iyi satıldığından dolayı Bay Zellich benim adıma siparişler almaya başlamış ve ilk satılan dört tablonun parasını hemen vermişti. İstanbul'da ilk kazandığım para bu olmuştu."

  • 12
  • 29
Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

Zonaro 1891 yılına dek gezgin sanatçıların bohem yaşamını sürdürmüştür. Ancak başarısına ve ününe karşın pek az resim satabilen sanatçı, 1890'da Padova'ya ve Venedik'e resim hocalığı yapmak üzere geri dönmüştür. Burada sonradan eşi olan Elisa Pante ile tanışan Zonaro, onun isteği üzerine İstanbul'a gitmeye karar vermiştir. 1891 yılında İstanbul'a gelen sanatçının cebinde birkaç yüz frangı vardır ve yaptığı gemi yolculuğunun masraflarını gemi kaptanının portresini yaparak ödeyebilmiştir.

  • 13
  • 29
Batıya Osmanlının kalbini gösteren ressam

Sanatçı ve eşi İstanbul'a geldiği ilk yıllarda Taksim civarında bir eve yerleşmiştir. Zonaro kente geldiği ilk günlerde küçük boyutlu manzaralar, kent yaşamından sahneleri gösteren tablolar yaparak bunları Peralı bir tacire satarak geçimini sağlamıştır. Kısa zamanda dostlar kazanan sanatçı, yabancı elçilikler tarafından himaye görmüş, hatta İtalyan Elçiliği'nin desteğiyle İstanbul'da yaşayan elçilik mensuplarının hanımlarının devam ettiği bir resim kursu açmış, kurs ücretinin yüksek tutulmasına karşın katılım oranı büyük olmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN