Arama

Dersaadet’te Beyoğlu

Bundan yüzlerce yıl önce İstanbul için karşı denilince akla gelen yer Kadıköy değildi. İstanbul'un karşısı eski İstanbullular için Galata ve çevresi idi. Galata Surları'nın dışında da bağlar bulunmaktaydı: Peran Bağları ya da kısaca Pera. Pera, yani İstanbul'un karşı yakası.

Dersaadet’te Beyoğlu

Ancak halk arasında Beyoğlu adı, kentin önemli kültür, eğlence ve iş merkezlerinden olan ve GalatasarayTaksim Meydanı'na bağlayan İstiklal caddesi ve çevresi için kullanılır.

Dersaadet’te Beyoğlu

Uzun yıllar bağlık, bahçelik kaldı Pera. Zamanla Galata Sarayı ve Ağa Camii çevresinde ufak tefek mahalleler oluşmaya başlamıştı. Pera isminin Beyoğlu ismine ne zaman döndüğü hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, bölgeye bir beyin oğlunun bir konak yaptırarak yerleşmiş olmasından dolayı Beyoğlu denildiği kesin gibidir. Hangi beyin oğlunun yerleştiği konusunda da iki rivayet bulunmaktadır.

Dersaadet’te Beyoğlu

Bunlardan birincisine göre; Beyoğlu adı, Fatih Sultan Mehmed zamanında Pontus prenslerinden Aleksios Komnenos'un islamiyeti kabul ederek burada oturmasından kaynaklanır. İkincisine göre ise; burada oturan Pontus prensi değil, Kanuni zamanındaki Venedik elçisi Andre Giritti'nin oğlu Luigi Giritti'dir.

Dersaadet’te Beyoğlu

İLK MÜSLÜMAN YERLEŞİMİ YERİ "MEVLEVİ TEKKESİ"

Cadde-i Kebir, Pera ya da Beyoğlu. Taksim ile Tünel arası 1400 metredir ve tam orta noktası Galatasaray'daki 50. Yıl Anıtı'dır. Cadde'nin ilk şekillenmeye başlaması Bizans döneminin sonrasına rastlar. İlk Müslüman yerleşimi 1491'de, II. Bayezid'in armağan olarak verdiği arazi üzerinde İskender Paşa'nın bir Mevlevi tekkesi kurmasıyla başlar.

Dersaadet’te Beyoğlu

II. Bayezid tarafından dört yol diye tarif edilen asmaların olduğu mevkide yaptırdığı mescit bugün yerinde olmasa da, mevkiye Asmalı Mescid adını vermiştir. Bugünkü Galatasaray mevkinde I. Süleyman'ın yaptırdığı Acemioğlanlar Kışlası'nın da Müslüman yerleşimine katkısı olmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN