Arama

Doğu'nun gizemine kapılan 5 ressam

Kimi zaman sultanların daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü Doğu'ya gelen ressamlar, Doğu'nun müthiş dokusundan etkilendi. İstanbul'a hayran kalıp yaşamının sonuna kadar burada kalan Amadeo Preziosi'den, saray ressamı olmakla onurlandırılan Fausto Zonaro'ya kadar birçok ressam için özellikle İstanbul ayrı bir gizemdi. Doğu'yla ilgili birbirinden özel eserler ortaya çıkaran bu oryantalist ressamları sizler için derledik.

Daha sonra eğitimine Paris'te devam eden ressam, 1840'ların başında geldiği İstanbul'dan bir daha ayrılmadı. Preziosi, ilk olarak Pera'da ve daha sonra Yeşilköy'de çalıştığı atölyesinde büyük bir üne kavuştu.

Amadeo Preziosi, İstanbul'a gelirken gemide tuttuğu güncede, "Şark benim için yeniden doğuş olacak ve mutlu olacağım inancındayım" demişti. İstanbul'a vardığında bu gemi yolculuğuyla ilgili notlarını, "İşte benim tablolarım, manzaram, hepsi birer birer karşımdalar artık." cümlesiyle bitirmişti.

Osmanlı yaşamını ve İstanbul'u sayısız portre yapan ressam; çeşitli meslekten insan tipleri, mahalle, kahve, sokak, çarşı, mezarlık ve Boğaziçi görünümleri, günlük yaşamlarını farklı yönleriyle tuvaline yansıttı. İstanbul'da yaşadığı yıllar boyunca birkaç kez Osmanlı toprakları, Yakın Doğu gezilerine çıkmış, Yunanistan ve Mısır'a gitmiş ve gittiği yerlerden sayısız tablo ile döndü.

Yaşamının son yıllarında bir dönem Sultan II. Abdülhamid'in saray ressamı olan sanatçı, Yeşilköy'de bir av kazasında hayatını kaybetti. Yeşilköy San Stefano Katolik Mezarlığı'nda gömülüdür.

Ana dili İtalyancanın dışında, Fransızca, Yunanca, İngilizce ve Türkçe bilen ressam, Avrupa'da Türk resminin en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN