Dünyaca ünlü 10 yapının yapım aşamasındaki fotoğrafları ve hikayesi
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Eyfel Kulesi, Özgürlük Anıtı… Dünyanın her köşesinden insanlar, bu mimari yapılar için kilometrelerce yol kat ediyor. Peki, bu meşhur yapıların inşa aşamasına dair bir fikriniz var mı? Ya da nasıl inşa edildiğine? Sizleri, 10 meşhur yapının geçmişine doğru kısa bir yolculuğa çıkartıyoruz.
Giriş Tarihi: 12.10.2019
16:19
Güncelleme Tarihi: 12.10.2019
16:35
1.100 metre uzunluğa sahip bu köprüde Hudson Nehrini arabasız geçmek isteyenler için yürüyüş ve bisiklet yolu da ayrılmış. İlk yıllarında adı, Hudson Nehri Köprüsü iken George Washington onuruna değiştirilmiş ve George Washington ismini almıştır.
Kule ismini, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel'den alır. Eyfel Kulesi 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel'in firması tarafından, Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Paris fuarının giriş kapısı olarak inşa edilmiştir.
* Kulenin yapımında 18.038 parça demir kullanıldı.
Aslında kulenin mimarı Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechlin 'in siparişi üzerine tasarlayan Stephen Sauvestre'dir. Kulenin, 7.739.401 Frank 31 Sent tutan inşaat masrafları, Gustave Eiffel'in tahminlerinin 1 milyon frank üstündedir. 1889 yılındaki açılış tarihden önceki 5 ayda 1,9 milyon kişi ziyaret edince, yıl sonuna kadar toplam masrafın 3/4'ü çıkartılmıştır.
3.000 işçi 26 ay boyunca 18.038 adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirdi. Hiç ölüm vakası yaşanmamış olması, o günün şartlarında şaşırtıcı bir durumdur.
Ancak kule, onu bir utanç lekesi olarak gören Paris halkının tepkisini de çekmiştir. Bazı sanatçılar devasa bir sokak lambasına benzetirken, bir fabrika bacası gibi Paris'in görsel itibarını zedeleyeceğini ileri sürmüşlerdir. Bugün ise Eyfel Kulesi, en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilir. Parisliler onu Demir Bayan olarak adlandırırlar.
Şehitler Abidesi - Çanakkale
Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Şehitleri Anıtı olarak bilinen bu eser, il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Boğazı'nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde göğe yükselmektedir. Çanakkale Şehitler Abidesi; 1915 yılında I. Dünya Savaşı esnasında bu coğrafyada yaşananların hatırlanması, bu destanın kahramanlarının ebediyen unutulmaması için yapılmıştır.
Abide'nin takke kısmı için 850 metreküp yani 2125 ton beton sarf edildi. Abide, dört ayak ve bir kubbeden oluşmaktadır. Abidenin Hisarlıktepe üzerindeki yüksekliği 42 metre, denizden yükseklik ise 92 metredir.