Dünyanın en gizemli kütüphaneleri
Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 18.11.2018
12:02
Güncelleme Tarihi: 02.02.2020
11:57
Koleksiyon içerdiği 12.000 rulo ile Klasik Antikitenin üçüncü büyük kütüphanesi konumunda ama bu eserlerden hiçbiri MS 262'de kütüphane harap olduğu için günümüze gelemedi. Goth'ların bu bilgi mabedini yakıldığı iddia edilirken aynı zamanda kütüphanenin bir depremde yıkıldığını söyleniyor. Kütüphanenin yönetimi ya da içeriği hakkında hiçbir kayıt olmasa da, muazzam mimarisi bir zamanlar barındırdığı eserler ile ilgili ipuçları veriyor. Ön cephedeki heykeller bilgelik, bilgi, zekâ ve erdemi temsil ediyor.
HİMMLER’İN CADI KÜTÜPHANESİ
Araştırmacılar yakın zamanda Heinrich Himmler'e ait 13.000 adet okült ve cadılık kitabı olduğunu ortaya çıkardı. Bu koleksiyon Çek Cumhuriyeti Prag Ulusal Müzesi'nde bulundu. Himmler bu saplantılı bir şekilde topladığı okült kitaplarının bulunduğu depoya 1950'ye kadar erişilemiyordu. Kitapların çoğu İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin dünyaya hükmetmek amacıyla doğaüstü güç kullanmak için toplanmıştı. 1935'ten 1944'e kadar Naziler birçok farklı gizli eseri topladılar ve onların Almanca "cadı" anlamına gelen "hexe" kelimesinin baş harfi H bölmesine koydular. Avrupa'nın en büyük cadı mahkemeleri kaydı kütüphanesi oluşturmak için 260'tan fazla kütüphaneyi yağmaladılar. Himmler gizli eserler konusunda takıntılıydı ve büyük üstatların yardımıyla Nazilerin dünyaya hükmedeceğine inanıyordu.
HERCULANEUM’UN KAYIP KÜTÜPHANESİ
1752'de arkeologlar Herculaneum antik kenti kazılarında bilinen en eski Roma kütüphanesi ni buldu. MS 79'da volkanik Vesuvius Dağı patladı ve Herculaneum Kütüphanesi lav ve kül kalıntıları altında yok oldu. Bu sit alanı da kalın kül tabakalarının altında kalmıştı. Papyri Villası 1.800 papirüs rulosunun olduğu özel bir yerdi. Kâğıtlar patlamada karbonize oldu. Bu durum onları korusa da okunmalarını neredeyse imkânsız bir hale getirmişti. Bazı belgeler bıçakla kesilip parçalanmıştı.
PAPİRÜSLER NEDEN OKUNAMIYOR?
İcat edilen özel rulo açma makinası ile dört yıl süren ruloyu açma işlemi başladı. İlk bulgu raporları 1790 yılında yayınlandı. Son zamanlarda dijital fotoğraflama, mikroskop ve x-ray kullanılsa da Romalıların kullandığı karbon bazlı mürekkep nedeniyle tatmin edici sonuçlar alınamıyor. Günümüzde parşömenler Napoli Ulusal Müzesi nde bulunuyor.
ALSATİAN’DAKİ KAYBOLAN KİTAPLAR
Sainte-Odile Dağı'ndaki Alsatian manastırı birçok gizli geçide ve esrarengiz bir şekilde kaybolan kitaplara ev sahipliği yapıyor. 2000 yılında, insanlar manastırın antik el yazılarının kaybolduğunu fark etmeye başladı. Kilitler birçok kez değiştirilip farklı önlemler alınsa da bunlar hırsızları durduramadı. Manastırda gizli bir geçit olduğu düşünülse de iki yıl süren araştırmalar hiçbir sonuç vermedi. Fakat tesadüf eseri jandarma üyesi gizli bir odaya açılan bir kitap rafına yaslanıp bunu ortaya çıkardı. Yetkililer, hırsızı yakalamak için bir kamera yerleştirip beklemeye koyuldular. O gece Profesör Stanislas Gosse suçüstü yakalandı. Gosse, üst düzey manastır üyelerinin gençleri ispiyonladığı odaya açılan bu geçişlerin yerini bir dergide makalesinde okumuştu. Polis Gosse'nin evinde 15. yüzyıla kadar uzanan 1.100 kayıp kitap buldu.