Dünyanın en gizemli kütüphaneleri
Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 18.11.2018
12:02
Güncelleme Tarihi: 02.02.2020
11:57
HERCULANEUM’UN KAYIP KÜTÜPHANESİ
1752'de arkeologlar Herculaneum antik kenti kazılarında bilinen en eski Roma kütüphanesi ni buldu. MS 79'da volkanik Vesuvius Dağı patladı ve Herculaneum Kütüphanesi lav ve kül kalıntıları altında yok oldu. Bu sit alanı da kalın kül tabakalarının altında kalmıştı. Papyri Villası 1.800 papirüs rulosunun olduğu özel bir yerdi. Kâğıtlar patlamada karbonize oldu. Bu durum onları korusa da okunmalarını neredeyse imkânsız bir hale getirmişti. Bazı belgeler bıçakla kesilip parçalanmıştı.
PAPİRÜSLER NEDEN OKUNAMIYOR?
İcat edilen özel rulo açma makinası ile dört yıl süren ruloyu açma işlemi başladı. İlk bulgu raporları 1790 yılında yayınlandı. Son zamanlarda dijital fotoğraflama, mikroskop ve x-ray kullanılsa da Romalıların kullandığı karbon bazlı mürekkep nedeniyle tatmin edici sonuçlar alınamıyor. Günümüzde parşömenler Napoli Ulusal Müzesi nde bulunuyor.
ALSATİAN’DAKİ KAYBOLAN KİTAPLAR
Sainte-Odile Dağı'ndaki Alsatian manastırı birçok gizli geçide ve esrarengiz bir şekilde kaybolan kitaplara ev sahipliği yapıyor. 2000 yılında, insanlar manastırın antik el yazılarının kaybolduğunu fark etmeye başladı. Kilitler birçok kez değiştirilip farklı önlemler alınsa da bunlar hırsızları durduramadı. Manastırda gizli bir geçit olduğu düşünülse de iki yıl süren araştırmalar hiçbir sonuç vermedi. Fakat tesadüf eseri jandarma üyesi gizli bir odaya açılan bir kitap rafına yaslanıp bunu ortaya çıkardı. Yetkililer, hırsızı yakalamak için bir kamera yerleştirip beklemeye koyuldular. O gece Profesör Stanislas Gosse suçüstü yakalandı. Gosse, üst düzey manastır üyelerinin gençleri ispiyonladığı odaya açılan bu geçişlerin yerini bir dergide makalesinde okumuştu. Polis Gosse'nin evinde 15. yüzyıla kadar uzanan 1.100 kayıp kitap buldu.
KORKUNÇ İVAN’IN KAYIP KÜTÜPHANESİ
En efsanevi kayıp kütüphanelerden biri Rus Çarı VI. İvan Vasilyeviç'e (Korkunç İvan) aittir. 1472'de İvan'ın dedesi III. İvan, aynı zamanda tutkulu bir kitap koleksiyoneri olan, son Bizans İmparatorunun yeğeni Sophia Paleologue ile evlendi. Sophia Moskova'ya taşındığında Konstantinopol Kütüphanesinin birçok parçasını ve İskenderiye Kütüphanesi'nden de el yazmaları içerdiği iddia edilen kitap koleksiyonunu da birlikte getirdi. Korkunç İvan hayatı boyunca kütüphanesine daha fazlasını kattı. Bu koleksiyon sonunda Rusça, Yunanca, Latince, İbranice, Arapça ve Çince antik ve çağdaş eserleri içeriyordu. İvan bu koleksiyonu Kremlin'in bodrumunda depolamıştı. Kâtipler bütün eserleri Rusçaya çevirmekle görevlendirilmişlerdi ama birçoğu Çar'ın kara büyü yapmasından korktuğu için reddetmişti. İvan öldükten sonra bütün koleksiyon yok oldu. Bu kütüphane hakkında yangında yok olduğu ya da var olsa da Korkunç İvan tarafından lanetlendiği yönünde çeşitli iddialar var.
Vatikan Gizli Arşivleri dünyanın en gizemli kütüphanelerinden biridir. 1612'de kurulan arşiv, 1881'e kadar umuma kapalıydı. Papa XIII. Leo ise yalnızca Katolik araştırmacıların arşive girmesine izin verdi. O zamandan beri bu kısıtlama çok az gevşetildi ama gazeteci, öğrenci ya da amatör tarihçilerin içeri girmesi hâlâ kesinlikle yasak. Yalnızca Vatikan'ın sıkı şartlarını karşılayabilen resmi araştırmacılar içeri girebiliyor. Bu durumda bile günde en fazla üç eser alabiliyorlar. Vatikan 2012'de 100 parçanın arşivden çıkarılmasına izin verdi.