Arama

Dünyanın ilk kütüphanelerinden Asurbanipal

Mezopotamya'da hüküm süren son Asurlu imparatoru Asurbanipal, kültürel ve sanatsal hizmetlerle de ülkesini kalkındırmak istedi. Bu istek sonucu insanlık tarihi için de çok önemli bir yere sahip olan Asurbanipal Kütüphanesi'ni kurdu. Asurbanipal, dünyanın ilk kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşıyordu. Yaklaşık 20.000'den fazla tabletin günümüze ulaştığı kütüphanenin bir diğer kıymetli yönü ise Gılgamış ve Yaratılış gibi Mezopotamya destanlarını asırlar boyunca korumasıydı. İşte dünyanın ilk kütüphanelerinden sayılan Asurbanipal hakkında detaylar…

📌Ayrıca, yazıcıların eğitimi için gereken Sümerce, Akadça ve başka dillerde sözlükler de vardır. Asurbanipal, ayin, dua, masal, atasözü gibi metinlerin yanı sıra gerek dinsel gerek din dışı pek çok yapıtı da kitaplığına getirtmişti.

  • 9
  • 13
GÜNÜMÜZE ULAŞAN EN ÖNEMLİ ESERLER
GÜNÜMÜZE ULAŞAN EN ÖNEMLİ ESERLER

Yaradılış, Gılgamış, Irra, Etana ve Anzu gibi geleneksel Mezopotamya destanlarının günümüze ulaşmasında bu kütüphane büyük bir rol oynadı.

📌Ninova Kütüphanesi'nden günümüze ulaşan en önemli eserler Yaradılış ve Gılgamış Destanı'ydı.

📌Kitaplıkta; el kitaplarının, bilimsel metinlerin ve Binbir Gece Masalları'ndan birinin ilk örneği olan "Nippur'la Yoksul Adam" gibi bazı halk öykülerinin bulunması, bu kitaplığın sadece kral için kurulmadığını gösteriyordu.

Tarihe tanıklık etmiş 5 kütüphane

  • 10
  • 13

📌Bununla birlikte diğer tabletler; atasözleri, dualar, masallar, mektuplar, ticari belgeler, makbuz senetleri, kanunlar, Sümerce-Akadça sözlükler ve özel yazışmalardan oluşuyordu.

📌Geri kalanları ise edebiyat, astronomi, mitoloji ve tıp gibi konuları barındırıyordu.

  • 11
  • 13
KÜTÜPHANE NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?
KÜTÜPHANE NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

📌Böylesine önemli bir kütüphanenin ne zaman ve nasıl keşfedildiği ise en merak edilecek konular arasındaydı.

📌Asurbanipal'in ölümünden sonra Asurlular çok fazla ayakta kalamayarak yıkıldılar. Asurbanipal'in kütüphanesi sarayının yanan duvarları altına gömülmüştü ve 2.000 yıl boyunca saklı kaldı. Kütüphanenin kırık ve dağılmış kalıntıları ilk kez 1849'da bulundu.

  • 12
  • 13

📌Ninova'daki tabletler 1850'lerde yapılan arkeolojik kazılar sonucu keşfedildi. Tabletler Musul'un Asur kenti olan Nineveh'te ortaya çıktı.

Ninova şehri ele geçirildikten sonra kütüphane büyük oranda tahrip edildiği için pek çok değerli tablet de parçalanarak yok oldu. Kütüphanenin kalıntıları, 1850 yılında İngiliz Austen Henry Layard tarafından Musul civarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulundu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN