Dünyanın seyrini değiştiren çizimler
Zaman geçmişten bugüne birikimle ilerler. Bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok detay geçmişte bir yerlerde saklanmıştır. Mağara duvarlarındaki resimlere bile baktığımızda şimdiyi görmek mümkündür. Sizler için dünyayı değiştiren o çizimleri listeledik.
Giriş Tarihi: 10.06.2019
09:29
Güncelleme Tarihi: 10.06.2019
10:07
İlk Emojiler – Puck Magazine, 1881
Neşe, melankoli kayıtsızlık ve şaşırma görselleri ilk defa Puck adlı derginin Mart 1881 sayısında duyguların tipografisi olarak açıklamalı olarak basılmış.
İnsan Bedeni – Andreas Vesalius, 1543
Vesalius'un bu çığır açan çizimleri insan anatomisi üzerine yapılmış en etkileyici çalışmalardan. Daha öncekilere göre alışılmadık pozlarda ve netlikteki bu çizimler tıp tarihinin en önemli tezleri arasında yer alıyor.
Renk Çemberi – Moses Harris, 1766
Bu çizim, ana renkler – ara renkler – zıt renkler ve bunların tonlarını bir kartelada toplayan dünyanın ilk tam renk derlemesi olarak kabul ediliyor. Bugün bilgisayarın çizim programlarındaki renk seçeneklerinin ham şekli işte bu çizimdir. Kırmızı, sarı ve mavinin ana renk olarak belirlendiği çizimde diğer 18 renk, bu ana renklerin geçiş tonları olarak kabul ediliyor. Çemberin merkezindeyse bu üç rengin kesişiminden doğan siyah görülmekte.
Güneş Merkezli Evren – Nicolaus Copernicus, 1543
Kopernik'in yaptığı çalışmalar bilimsel bir devrime dönüştü. Dünya artık evrenin merkezinden çıkıyor onun yerine güneş geliyordu. Bu devrimsel çalışmanın fikir taslağı da temelde yukarıdaki çizimdi.
Mimarlık Üzerine Dört Kitap – Andrea Palladio
Antik dönem estetiğini Rönesan'ta yeniden dirilten Palladio'nun eserleri bugün hâlâ dönemin en ihtişamlı yapıları arasında yer alıyor. Şehir sarayları, kiliseler ve dev sütunlu simetrik yapılarla mimaride Avrupa'ya gerçek zamanlı bir Rönesans yaşatan Palladio, 2010 yılında "Mimar Sinan İstanbul'da Palladio'yu Ağırlıyor" sergisiyie ülkemize de misafir olmuştu.