Arama

Dünyayı geziyoruz: Gelenekler

Yaşamımıza yön veren en temel unsurlardan biri de aile ve toplum faktörü... 8 milyara yakın insan olarak hayatın farklı yansımalarını farklı boyutlarda yaşıyoruz. Bu sebeple dünyadaki gelenek ve görenekler yaşanılan yere göre de çeşitlilik gösteriyor. Bazıları eğlenceli bazıları ilginç bazılarıysa insanı hayrete düşürecek kadar şok edici olabiliyor. "Dünyayı geziyoruz" serimize, ilginç gelenekler ile devam ediyoruz.

  • 1
  • 13
İsveç
İsveç

Eğer İsveç halkından İsveç'i tek kelimeyle tarif etmelerini istersek, "lagom" en çok duyacağımız kelimelerden biri olabilir. Tek kelimeyle açıklanamayacak bir İsveç terimi olan bu kelime "kıtı kıtına yeter" veya "herkese yeter" gibi anlamlara geliyor. Lagom kelimesi masadaki herkese yetecek bir şeyler sunabilmek, her şeyi ölçülü ve adil şekilde yapmak demektir.

Nüfus: 10,23 milyon

Başkent: Stokholm

Resmi dili: İsveççe

Dünyayı geziyoruz: Kuleler

  • 2
  • 13
Birleşik Krallık
Birleşik Krallık

Ülkeler arasında gönderilen mektuplarda üzerine ismi yazılmasına gerek olmayan tek olan ülke İngiltere'de 100 yaşına basmış her vatandaşa, kraliçenin hazırlattığı özel tebrik kartı gönderilir. Bu gelenek 1917 yılında Kral George zamanında başladı.

Nüfus: 55,98 milyon

Başkent: Londra

Resmi dili: İngilizce

  • 3
  • 13
Güney Kore
Güney Kore

Güney Kore'de yemeklerle ilgili en bilinen kural yemeğin kendisinden daha çok kullanılan eşya ile ilgilidir. Burada pek çok Asya ülkesinde olduğu gibi yemek yenmeyen zaman diliminde yemek çubuklarını bir kap pirincin içine batırılmış olarak bırakmak çok büyük bir saygısızlık olarak algılanır. Bunun sebebi ise ikram edilen yemeği beğenmiyor gibi görünmektir. Kısacası yemek çubuklarına iyi hakim olunmalı ve kullanımı bitince ilk alınan yere konmalıdır.

Nüfus: 51,64 milyon
Başkent: Seul
Resmi dil: Korece

Dünyayı geziyoruz: En çok ziyaret edilen 20 yer

  • 4
  • 13
Endonezya
Endonezya

Tarih boyunca doğum ve bebekle ilgili birtakım uygulamalar her kültürde coşkuyla karşılanan çeşitli şekillerde kutlanan gelenekler haline geldi. Örneğin bebeği kucağa alıştırmada dünyada başı çeken halk Bali Adası sakinleridir. Altıncı ayını doldurduğunda ise dünyalı olmaya ve dünyada kalmaya karar verdiğine kanaat getirip bebeğe büyük bir "ayak basma töreni" yapıyorlar.

Nüfus: 267,7 milyon

Başkent: Cakarta
Resmi dil: Endonezce

  • 5
  • 13
Hindistan
Hindistan

Doğumla ilgili bir başka milletin geleneği ilginç bir geleneği Hindistan'da mevcut. Solapur kenti yerlileri 9 ila 11 aylık bebeklerini yüksek bir tapınaktan aşağı atıyorlar. Solapurlular önce Baba Şeyh Umar Saheb Dargah türbesinde dua ediyor. Ardından da aşağıda gerilmiş çarşafın üzerine yaklaşık 15 metre yükseklikten bebeklerini bırakıyorlar. Bunun bebeği güçlendirdiği ve ona şans getirdiğine inanıyorlar. Buna benzer bir gelenek de Japonlarda karşımıza çıkıyor. Her yıl yapılan "Nakizuma" isimli festivalde, bebekler sumo güreşçilerinin kucağına veriliyor ve ağlamaları bekleniyor. Yüksek sesle ağlayan bebeklerin sağlıklı büyüyeceğine ve ilerde ağlamayacağına inanılıyor.

Nüfus: 1,353 milyar

Başkent: Yeni Delhi

Resmi dili: Hintçe, İngilizce

Dünyayı geziyoruz: En büyük 10 kale

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN