Farklı coğrafyalardaki geleneksel evler
Dünya üzerindeki coğrafyalarda farklı farklı iklimler yaşanır. İnsanlar da yaşadıkları iklimlerin özelliği ve ihtiyacına göre barınma konusunda çözüm arayışlarına girerler. Bu durum inşa edilen yapılarda malzeme ve biçim farklılıklarını da beraberinde getirir. Bütünsel olarak bakıldığında bu etkiler, birbirinden zengin mimari anlayışların oluşmasını sağlar.
Giriş Tarihi: 30.07.2023
16:54
Güncelleme Tarihi: 01.08.2023
09:11
TRULLİ EVLERİ – İTALYA
🔸 Trulli adıyla bilinen Alberobello evleri, harçsız duvarlara sahiptir. Genellikle beyaz ve gri renkte olurlar.
🔸 1996 yılında, UNESCO Dünya Listesi 'ne giren İtalya'nın Alberobello kentindeki Trulli evleri, 1 metreye yakın kalınlıktaki duvarlarıyla dikkat çeker. Bu özellik, hem yapıyı uzun ömürlü kılar hem de iç mekanın yazın serin olmasını, kışın ise sıcaklığı muhafaza etmesini sağlar.
🔸 Trulli evlerinin çatılarında "beyaz kireçle oluşturulmuş simgeler" dikkat çeker. Bu şekiller, evin içinde yaşayan ailenin dini görüşü ve statüsü hakkında bilgi verir. Konik yapıların çatının en üst kısmına ise inşa edenin imzası mahiyetinde bir taş yerleştirirlir.
Dünyayı geziyoruz: Gelenekler
TORF EVLER – İZLANDA
🔸 9. yüzyıldan beri süregelen bir mimari bakışı yansıtan torf evler , taş evler üzerine giydirilen ahşap iskeletlerin, torf toprakla ve çimle kaplanmasıyla oluşturulur. Bu yöntem İzlandalılar'ı sert geçen soğuk kış günlerinden korurken aynı zamanda doğayla mimarinin bütünleşmesini sağlar.
🔸 Bu evler, tamamen iklim şartları ve yapı malzemesi kısıtlılığından geliştirilmiştir. "Yaşayan çatılar" olarak da bilinen torfların dışarıdan bakıldığında yalnızca kapı ve pencereleri gözükür.
*Torf nedir?
Su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek, tamamen organik bir toprak türüdür.