Farklı kültürlerdeki geleneksel çalgılar
Ülkelerin kendilerine özgü müzikleri olduğu gibi, o müziği daha iyi yansıtan enstrümanları da vardır. Bu enstrümanlar aynı zamanda o yörelerin sembolü olurken, kültürünün, geleneklerinin de ayrılmaz bir parçası haline gelir. Peki çoğuna aşina olmadığımız farklı kültürlerdeki bu mistik enstrümanlar nelerdir? İşte Doğu'dan Batı'ya farklı kültürlerin taşıyıcısı enstrümanlar...
Giriş Tarihi: 07.10.2020
16:57
Güncelleme Tarihi: 25.03.2022
15:09
Zihterin özellikleri
🎵Zihter santurun hemen hemen aynısıdır.
🎵Diz ya da masa üzerine koyularak çalınabildiği gibi parmakla ve mızrapla da çalınabilmektedir.
Sitar telli uzun saplı bir saz, müzik enstrümanıdır.
Hangi kültüre aittir?
🎵Sitar, Hintlilerin yerel çalgısıdır. Günümüzde Batı ülkeleri tarafından da ilgi ile karşılanmaktadır. Mistik bir sese sahip bu uzun saplı telli çalgı aslında İran ve Afganistan bölgesindeki bir çalgıdan türetilmiş.
🎵Sitar İran-Afganistan bölgesindeki Sehtar adlı aletten türemiştir.
Sitar özellikleri
🎵 Hindistan kökenli bu sazın sözcük anlamı Farsça'da 30 telli'dir. Sitarın telleri iki kategoriye ayrılır. Ana teller yarım ay şeklinde bükülmüş perdeler üzerinde çalınır. Taraf telleri perdelerin altındadır. Sayıları sitarın yapıldığı bölge ve ustaya göre değişir.
🎵Genelde 12-13 taraf teli bulunur ve bunlar çalınan makama göre akort edilir. Ana tellerden çalınırken verilen notalar, taraf tellerinde tekrarlanır ve yankılanır. Sitarın mistik sesi buradan gelmektedir ve genellikle, her müzik türünde, müzikal eserlere mistik bir hava katmak için kullanılmaktadır.
🎵Ayrıca, sitarın diğer bir varyasyonu olan surbahar, sitarın daha geniş bir şeklidir.
Yunan müziğinin önemli çalgılarından buzuki, saz enstrümanının tellerine ve gitarın perde düzenine sahip karma bir çalgıdır. Mızrap ya da penayla çalınan enstrümanın gövdesi sedef kakmalarla süslenir.
Buzukinin özellikleri
🎵 Buzuki, çağdaş Yunan müziğinin belli başlı çalgılarındandır. Yunan müziği denilince ilk akla gelen enstrümandır.
🎵Gitar ve bağlamanın karışımıdır. Bu yüzden çok dengeli bir enstrüman değildir. Gitar ve bağlama karışımı klavyeye, bağlamanın tellerine ve gitarın perde düzenine sahiptir.
🎵Buzuki, yumurta biçimli gövdesi ve uzun sapıyla bağlama, kopuz ve udla aynı aileden gelmektedir. Rebetika müzik kültürünün etkin müzik aletidir.
🎵Gövdesinin ön kısmı genelde sedef kakmalar ile süslenmiş olan buzuki, mızrap veya pena ile çalınır.
Buzuki ismi nereden gelmektedir?
🎵Sazdan bozularak yeni bir çalgı oluşturulduğu için bozuk denilmiştir.
🎵Kelimenin Yunanca telaffuzla birlikte bouziki adını aldığı söylenir. Diğer bir görüş de ismini Türkçe bozuk sazdan türemiş olduğu, bir saz çalma şekli olan bozuk düzenden geldiğidir.
🎵Buzukiye İrlanda folklorunda da rastlanır.
Buzukiyi üç çeşide ayırabiliriz:
📌Trichordo üç çift tele sahiptir. 📌Tetrachordo dört çift tele sahiptir. 📌İrlanda Buzukisi dört çift tele ve düz bir sırta sahiptir.