Gizemi çözülemeyen 20 arkeolojik keşif
Dünyada bazı arkeolojik keşifler var ki, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, bu buluntuların gizemi akıllarda daima soru işareti bırakacak gibi görünüyor. Geçmişten günümüze sırrı çözülemeyen o 20 arkeolojik keşfi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 15.12.2018
17:42
Güncelleme Tarihi: 15.12.2018
17:46
Nuh'un Gemisi'ni bulduğunu o kadar çok insan iddia ediyor ki, gerçekten bulundu mu bunu net olarak kimse bilmiyor.
Yüzyıllardır, tüm dünyadan amatör arkeologlar Nuh'un Gemisi'nin kalıntılarının Türkiye'deki Ağrı Dağı'nda olduğuna dair birçok iddiada bulundu.
Fakat bazı araştırmacılar bu konuya oldukça şüpheyle yaklaşıyor, hatta böyle bir geminin yapılıp yapılmadığına bile emin değiller.
Tıpkı Atlantis gibi Nuh'un Gemisi'nin nerede olduğu gizemini korumaya devam eden arkeolojik bir soru.
150 kilometre boyunca uzanan taş bir duvarın net bir amaca hizmet ettiğini düşünebiliriz; ama arkeologlar, Ürdün'de bulunan Khatt Shebib Duvarı'nın neden, ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiğini hala tartışmaya devam ediyorlar.
Duvarın uzunluğuna karşın boyunun kısa olması göz önünde bulundurulduğunda, bu duvarın düşman ordularının işgaline karşı yapılmadığı açıkça ortada. Hayvanların istilasından korunmak adına yapılmış olabileceği tartışılıyor.
Bir başka iddia ise çiftçilerin tarım arazileri arasına bir çeşit sınır çekmek adına bu duvarı inşa etmiş olabilecekleri.
Arkeologlar, İskoçya'nın Glasgow şehrinde 5 bin yaşında bir taş levhada kazı ve keşifler yaptı. Taşın üzerindeki motifleri değerlendiren bilim insanları, bunun antik dönemlere ait olduğu bir eser olduğuna karar verdi.
1930'lar bu kalıntı üzerinde çalışmalar yürüten bir grup araştırmacı, taşın üzerindeki işaret ve yazıların astronomik olaylar ile bir bağlantısı olabileceğini düşünmüştü; fakat yeni araştırmaya göre bu yargı doğruyu yansıtmıyor.
Araştırmacılar tarih öncesi insanların bu taşı ne gibi durumlarda kullandığına dair çalışmalarına devam ediyor.
SULAR ALTINDAKİ TAŞ YIĞINI
2003 yılında bir grup bilim insanı tarafından İsrail açıklarında devasa bir taş yığını bulundu. Bu anıtın 60 bin ton ağırlığında ve 10 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.
Dünyanın birçok yerinde buna benzer yapılar genellikle önemli bir mezarın yerini göstermek amacıyla dikiliyor; fakat bu anıtı keşfeden araştırmacılar henüz tam olarak ne amaçla yapıldığı konusunu netliğe kavuşturmuş değil.
Bu taş yapının vaktiyle kıyıda olduğu ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda sular altında kaldığı tahmin ediliyor. İsrail Antik Çalışmaları Otoritesi ve Ben-Gurion Üniversitesi'nden Yitzhak Paz'a göre bu yapının inşası 4 bin yıl öncesine dayanıyor.
Stonehenge olarak bilinen ve İngiltere'de bulunan tarih öncesine ait bu devasa yapıt, dünyanın en meşhur arkeolojik alanlarından biri olarak kabul görüyor.
Megalitik taşların oluşturduğu bu çember yapının 4 bin yıl önce yapıldığı ve büyüklüklerinin o dönemin insanları için oldukça fazla olduğu düşünülüyor ve nasıl inşa edildiğine dair henüz net bir açıklama getirilmiş değil.
Bunun haricinde Stonehenge'in ne amaçla kullanıldığı da net olarak bilinmeyen bir diğer gerçek. Bu yapı hakkında astronomik gözlemevinden tutun da bir "iyileştirme" tapınağı olabileceğine dair çeşitli teoriler tartışılmakta.