Arama

Işığın cam ile meşki

Vitray, insanların bulundukları mekânı süsleme ve onların duygularını ifade etme ihtiyacından doğan çok farklı ve özgün bir sanattır. Işıklı cam resmi sanatı, her şeyden önce renkli ya da renksiz cam parçalarından resim yapmak ve onları ışığın önüne yerleştirmekten ibarettir.

Işığın cam ile meşki

VİTRAY SANATININ KULLANIM YERLERİ

Konutların pencerelerinde, aydınlık bölümlerde, odaları bölmek için kullanılan camlarda, paravanlarda, duvar panolarının kenarlarında ya da üzerinde, kapılarda ve abajurlarda kullanılmaktadır.

Işığın cam ile meşki

Otellerde, fabrikalarda, dış mekânların aydınlatma panolarında, eğlence yerlerinde, giriş kapılarında, banyolarda, lobilerde, müdür odası ya da yönetici odalarında yer almaktadır. Bunların yanında yoğun olarak kullanılan yerler cami, devlet kurumları, sanat galerileri spor salonlarında da vitray sanatı kullanılmaktadır.

Işığın cam ile meşki

Şeffaflığı ve işlem kolaylığı ile cam yaşamın birçok alanında önemini korumaktadır. Birçok sanata malzeme olan cam günlük yaşamda da kullanım alanları oldukça sıktır. Vitray sanatı da camla iç içe olan türlerden biridir. Büyüklükleri farklı bir biçimde olan camların bir araya getirilmesiyle ve bunların üzerine çeşitli renklerin uygulanmasıyla oluşan bir sanattır.

Işığın cam ile meşki

EN ESKİ ÖRNEKLER OLARAK BOYALI VİTRAYLAR

Vitray tarihi çok eskiye yani antik döneme dayanmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yayılarak gelen vitray köklü bir tarihe sahiptir. Günümüz mimarisinde cam var ise vitray kesinlikle olmalı.

  • 10
  • 17
Işığın cam ile meşki

Geçmiş dönemlerde vitray içyapılarda kullanılırken günümüz mimarisinde içyapı ve neredeyse camın olduğu yer yerde kullanılmaktadır. Vitrayın geldiği yer Doğu Akdeniz ve tarih ise antik dönem olarak gösterilmektedir. O dönemde cam çok gelişmemiş olmasına rağmen küçük ve kalın boyuttaki camların üzerine, bronzlara, mermerlerin üzerine vitray sanatı yapmışlardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN