Işığın ve ibadetin iç içe girdiği bir mekân
Dünyanın dört bir yanında sayısız camii vardır. Her birinin kendine özgü tasarıma sahiptir. Bununla birlikte, bir caminin diğer camilerden ayırt edilebilmesi için benzersiz ve olağanüstü özelliklere sahip olması gerekir. Böylesi camilerden biri, İran'da bulunan Nasır el-Mülk Camiisi'dir. Dışarıdan alışılagelmiş bir camiye benzer fakat içinde daha fazla şey var.
Giriş Tarihi: 14.04.2018
14:04
Güncelleme Tarihi: 14.04.2018
14:13
Ziyaretçilerde, sanki renkli bir topa ilk gün ışığı çarpıyormuş ve renkli top binlerce kelebeği her tarafta havaya uçuruyormuş etkisi yapar.
Caminin Farsça orijinal adı Masjed-e Nasir ol Molk 'dur. İç mekan etkileyici bir mimari ve tasarımı gizlemektedir. Kaçar Hanedanı beylerinden biri olan Mirza Hasan'ın (ali Nasır El-Mülk) emriyle yaptırılan camiinin inşaası 12 yıl sürer ve 1888 yılında tamamlanır. İç mekan, çarpıcı renklerle muhteşem bir tasarım şaheseri ortaya koyar.
ZEMİNİ GÜZELCE PEMBEMSİ BİR GÜL RENGİ İLE SÜSLENMİŞ
Tasarımcılar Muhammed Hasan ve Muhammed Rıza Kaşi Pazi Şirazi dış cephede, iç kısımlarda ayakta dururken sürekli değişen bir manzarada nefes kesici bir etki yaratan geniş vitray cam ve panj kāseh-i (beş içbükey) gibi geleneksel unsurları kullandılar. Güneş ışığı vitraya çarpar çarpmaz binanın tamamı gökkuşağı renklerinin akınına uğrar. Popüler kültürde camiye Pembe Cami denir çünkü zemini güzelce pembemsi bir gül rengi ile süslenmiştir.
"Sabah erken saatlerde ışığı sadece vitrayla görebilirsiniz. Bu vitraylar sabah güneşini yakalamak için inşa edildi, öğlen saatlerinde ziyaret ederseniz ışığı yakalamak için çok geç kalırsınız. Renkli vitraylar üzerinden yansıyan ve sonra sıkı dokunmuş İran halısı üzerine düşen sabah güneşinin görüntüsü, başka bir dünyadan gelmişçesine büyüleyici görünüyor."
TEZHİP İLE İŞLENMİŞ TAVANLAR
Cami'nin, güney cephesinde yer alan renkli küçük camlar, güneşin yaydığı ışığı bir resim gibi iç kısma yansıtıyor . İç mekâna doğru ilerledikçe, özelikle tavan kısmında tezhip ile işlenmiş Kuran 'dan ayetler yer alıyor.