Arama

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk

İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.

  • 10
  • 25

Astronomi bölümü müzenin 1. katında 1, 2 ve 3 nolu bölümlerde yer alıyor.

Müze iki kattan oluşmaktadır. Üst katta; müze ile ilgili çeşitli görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunmaktadır.

  • 11
  • 25

Astronomi bölümü 2

Astronomi bölümü, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin en çok ilgi gören bölümlerinden biri. Gök küreler, rasathaneler, rasathane araçları, gündönümü halkası, usturlaplar burada yer alıyor.

Semerkand Rasathanesi hakkındaki videoyu izlemek için tıklayın.

  • 12
  • 25

Madenler bölümü

Alt katta ise; Madenler, Fizik, Matematik-Geometri, Şehircilik ve Mimari, Optik, Kimya ve son olarak da Coğrafya ile ilgili harita ve çeşitli harita çizimlerinin sergilendiği bölüm bulunmaktadır.

  • 13
  • 25

Sinevizyon salonu

Sinevizyon salonu birinci katta bulunuyor. Devamında astronomi, saat ve denizcilik teknolojisi, savaş teknolojisi ve tıp bölümü yer alıyor.

Sergi salonlarının tamamında, İslam bilim adamlarının ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir.

Müzenin bahçe kısmında ise, üzerinde Halife el-Me'mun'un 9. Yüzyılda yaptırdığı Dünya Haritasının kopyası olan yerküre ile 22 Haziran 2013 tarihinde açılan İbn-i Sina'nın el-Kanun fi't-Tıbb kitabının ikinci cildinde bahsedilen, tıbbi bitkilerden 26' sının bulunduğu İbn-i Sina Botanik Bahçesi yer almaktadır.

  • 14
  • 25

Saat ve Denizcilik Bölümü

Saat ve denizcilik teknolojisi müzenin birinci katında yer alıyor.

Müze teşhir salonlarında, El-İdrisi'nin, Halife el-Me'nun'un haritasını temel alarak çizdiği Dünya Haritası'nın kopyası, Takiyeddin'in 1559 yılında yaptığı Mekanik Saati, el-Cezeri'nin (1200 yılları) kitabından Fil Saati ve Hacamatı, Ebu Said Es-Siczi'nin Planetaryum'u, Abdurrahman eş- Sufi'nin gök küresi, Hıdr el-Hucendi'nin Usturlabı, 12. Yüzyılda Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi, İbn-i Sina'nın el-Kanun fi't Tıp Kitabı gibi, daha birçok önemli bilim adamlarının, İslam Medeniyetinin 9. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık döneminde gerçekleştirdiği bazı icatların kopyalarının örnekleri yer almaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN