Arama

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk

İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.

  • 7
  • 25
MÜZE KAT PLANI
MÜZE KAT PLANI

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilim adamlarının bilime sağladıkları katkılar; "Astronomi, Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik, Tıp, Kimya, Mimari, Fizik ve Teknik, Savaş Tekniği, Mineraller ve Fosil Oluşumlar, Antik Objeler ile Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği" olmak üzere farklı bölümlerde anlatılmış.

Müzenin bölümlerinden de anlaşılacağı üzere Müslüman bilim adamları, 'Altın Çağ'da hemen her ilim alanında çığır açıcı çalışmalar ortaya koymuşlar. Müzede sergilenen eserler, enstrümanların modelleri, cihazlar, yazılı kaynaklarda geçen orijinal bilgilerden ve mevcut resimlerden esinlenerek ve aslına sadık kalınarak hazırlanmış. Müslüman bilim adamlarının ortaya koydukları icatların örneklerinin yer aldığı müze, bir taraftan bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, diğer yandan bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile özel bir yere sahip. İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İslam dünyasının bilimler tarihindeki sürecini de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyuyor. Ayrıca müze, bilim tarihi açısından doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından da gelecek kuşaklar için önem arz ediyor.

  • 8
  • 25
HANGİ ESERLER SERGİLENİYOR?
HANGİ ESERLER SERGİLENİYOR?

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Gülhane Parkı içerisinde Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası'nda yer alır. Has Ahır (İstabl-ı amire); Osmanlı Dönemi'nde, padişahın ve yakın hizmetinde bulunan kimselerin atlarının bulunduğu ahırlara denilmiştir.

İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan ve 24 Mayıs 2008 yılında açılan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) arasında 16.01.2007 tarihinde imzalanan protokole göre faaliyet göstermektedir.

3500 m² 'yi kapsayan sergi alanı ve toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, Frankfurt'tan sonra dünyada ikinci örnek teşkil eden müze olması açısından önem arz etmektedir.

  • 10
  • 25

Astronomi bölümü müzenin 1. katında 1, 2 ve 3 nolu bölümlerde yer alıyor.

Müze iki kattan oluşmaktadır. Üst katta; müze ile ilgili çeşitli görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunmaktadır.

  • 11
  • 25

Astronomi bölümü 2

Astronomi bölümü, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin en çok ilgi gören bölümlerinden biri. Gök küreler, rasathaneler, rasathane araçları, gündönümü halkası, usturlaplar burada yer alıyor.

Semerkand Rasathanesi hakkındaki videoyu izlemek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN