İslam sanatının merkezi: Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Peygamberimizin mübarek ayak izi, sakal-ı şerifler, Hz. Ali ve Hz. Osman'a ait Kur'an-ı Kerimler ve daha fazlası...Uzak Yakın programımızın yeni bölümünde Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ne konuk olacağız. Tarihi binası ve barındırdığı nadir eserlerle hazine değerinde. Hazırsanız, dünyanın en zengin İslam sanatı koleksiyonuna sahip olan müzeyi adım adım gezelim.
Giriş Tarihi: 01.11.2021
16:06
Güncelleme Tarihi: 04.05.2022
17:03
📌 Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar, İslami kökenli ve Türk medeniyetine ait eserlerin yurt dışına kaçırılmasının böyle bir müzenin de doğmasına sebebiyet verdiğini aktardı. Evkaf Nazırı Ürgüplü Mustafa Hayri'nin bir heyet oluşturduğunu ve bu eserleri yurt dışına kaçırılmasını önlendiğine dikkat çeken Aytar "Osmanlı'nın İslami kökenli camileri tekkeleri türbeleri medreselerinde bulunan eserleri tespit etmişler ve bunların İstanbul'a naklini sağlamışlardır. Bunların gün geçtikçe sayıları artınca Süleymaniye Külliyesi içerisinde bulunan Darüzziyafe'de sergilenmesi gündeme gelmiştir. 27 Nisan 1914 yılında Sultan V. Mehmet Reşad'ın cülus yıl dönümünde Süleymaniye İmarethanesi karşısındaki Evkaf-ı İslamiye Müzesi ismiyle yani İslami Vakıf Eserler Müzesi altında toplanan bu eserler, sergiye çıkarılmıştır. 1960'lı yıllarda şu anda içerisinde bulunduğumuz İbrahim Paşa Sarayı, restorasyona alınmıştır. Restorasyon 1983 yılında tamamlanmıştır." dedi.
📌 Sultanahmet Meydanı'nı dünyanın merkezi olarak ifade eden Aytar, burada yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin ülkemizin ve dünyanın sayılı müzelerinden biri olduğunu belirtir.
📌 Müzenin envanterinde 40 binin üzerinde eserin kayıtlı olduğunu dile getiren Aytar, her koleksiyondan ayrı birer müze çıkartmanın mümkün olduğunu belirtir. Müzeye girildiğinde kronolojik olarak bir sırayla yani İslamiyet'in ilk erken döneminden Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar, cumhuriyete kadar ilerlediğini belirtir.
📌 Müzede ilk Türkçe mealli Kur'an-ı Kerim de sergileniyor. Karahanlılar dönemine ait olan bu Kur'an-ı Kerim. Arapça ayet-i kerimeler altında kırmızı harflerle yine Arap harfleriyle Karahanlı Türkçesiyle meali yazar.
Editör - Sunucu: Burcu Sandıkçı Kurgu: Günışığı Gülhan Salma Kamera: Ahmed Helal - Yasin Aktaş