İstanbul'un ilkleri ve enleri
İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı, dünyanın ilk mega şehri oldu ve en kalabalık şehri olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahası…
Giriş Tarihi: 26.05.2019
13:03
Güncelleme Tarihi: 26.05.2022
12:10
🔸İstanbulun en uzun deresi Kurbağalıdere'dir.
🔸İstanbul'un kuşatıldığı günler, Fatih Sultan Mehmed, Otağ-ı Humâyun'unu Okmeydanı'nda kurmuş olduğu bu yeri, Okçular Tekkesi olarak vakfetmiş. Burada da bir namazgâh kurdurmuş. Bu namazgâh, Fatih'in gemileri Haliç'e indirdiği vakit, şükür secdesine kapandığı namazgâh olduğundan önemi büyük lâkin bu yer, 1990 başlarında halı saha yapılmak için belediye tarafından yıktırılmış.
🔸İstanbul, Osmanlılar tarafından fethedilinceye kadar 29 defa kuşatıldı. İlk kuşatma ise, M.Ö. 340-339 'da Makedonya Kralı II. Philip tarafından yapıldı.
🔸Sultan I. Mahmut döneminde inşası başlatılıp III. Osman döneminde tamamlanan Nuruosmaniye Camii'dir.
🔸"Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın barok mimari ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği ilk ve tek mimari yapı olarak yıllara meydan okuyor.
🔸1348 yılında Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilen Galata Kulesi'dir. Galata Kulesi XVI. yüzyılda, Kasımpaşa Tersanesi'nde çalıştırılan sultana ait harp esiri hıristiyanlarca diğer burçlarla birlikte barınak olarak kullanılmaktaydı.