Arama

Kayıp mirasın izinde: Türkiye'den kaçırılan tarihi eserler

Binlerce yıllık insanlık tarihinin izlerini taşıyan Anadolu, Hitit, Lidya, Roma gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Açık hava müzesi niteliğinde olan bu topraklar, barındırdığı kültürel eserler ile her çağda ilgi odağı oldu. Bu durum ne yazık ki tarihi eser kaçakçılarının da dikkatini çekmesine ve ülkemizden kültürel değerlerin koparılmasına neden oldu. 1800 yıllık antik Lidya Yazıtı da aynı kaderi paylaştı. Kültür Bakanlığı'nın yoğun çabaları neticesinde antik taş, yirmi yılın ardından iade edildi. Peki, ait olduğu topraklardan çalınan diğer eserler nelerdi?

  • 9
  • 16
KAĞNI HEYKELİ
KAĞNI HEYKELİ

📌 İngiltere'deki Bonham's Müzayede Evi'nde satışa çıkarılan iki boğa tarafından çekilen kağnı heykelinin Şanlıurfa Müzesi'nin koleksiyonunda olduğu tespit edildi ve hakkında akademik rapor hazırlandı.

Hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğine iletilerek müzayede evinden eserin satışının durdurulması istendi. Müzayede evi ilk girişimi reddedince Müşavirlik, İngiliz polisinden eserin satışının durdurulması konusunda destek istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin girişimleri sonucunda satıştan çekilen eserin sahibiyle müzayede evi kanalıyla temasa geçildi. Kişi, eser üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçti ve eserin Türkiye'ye iadesi kabul edildi.

Batı'nın talan ettiği asırlık miraslar

  • 10
  • 16
SİDAMARA LAHDİ
SİDAMARA LAHDİ

📌 Sidamara tipi lahit Isparta Göksöğüt Belediyesi tarafından 1980'li yıllarda 5 parçaya bölünmüş olarak tespit edildi. Ancak belediyeye getirilen tarihi eser, Isparta Müzesi Müdürlüğüne taşındığında 3 ana parça ve ufak birkaç parça olarak kayıtlara geçti.

Eksik parçalar yapılan araştırmalar neticesinde fark edildi. Esere ait iki parça, Londra'daki Sotheby's Müzayede Evi'nin 1988'de bastığı müzayede kataloğunda yer alıyordu. Lahitin ilk fotoğraflandığı 1987 ile müzeye taşındığı 1988 yılı arasında çalındığı tespit edildi.

Durumun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilmesi üzerine hem Bakanlık hem İçişleri Bakanlığı Interpol-Europol Dairesi Başkanlığınca, Sotheby's Müzayede Evi ile irtibata geçildi. Katalogda yer alan parçaların 1988'de kimlere satıldığı sorulan Müzayede Evi, eserlerin bir şahıs tarafından satışa sunulduğunu, 1989'da iki ayrı alıcıya satıldığını, gizlilik kanunları sebebiyle alıcıların isimlerini açıklayamayacaklarını bildirdi.

  • 11
  • 16

📌 Yeri tespit edilemeyen ancak Türkiye'deyken çekilmiş fotoğrafları bulunan eserler, Interpol'ün çalıntı sanat eserleri veri tabanına kaydettirilerek uluslararası alanda araştırılmaya başlandı. Bakanlık uzmanlarınca Christie's Müzayede Evi'ne ait bir katalog taranırken bu parçalardan birinin 4 Aralık 2019'da satışa çıkarılacağı tespit edildi. Interpol-Europol Dairesi ve İngiltere polisiyle kurulan temasla eserin satışı ileri seviyede tetkikler yapılması için geçici olarak durduruldu.

Türkiye tarafından sağlanan veriler sayesinde eserin yasa dışı olarak Türkiye'den çıkarılmış olduğu hususunda ikna olan İngiliz polisi, eseri elinde bulunduran kişiyle görüşerek eserin iadesine aracılık etti.

Osmanlı'dan New York'a uzanan öykü

  • 12
  • 16
YORGUN HERAKLES
YORGUN HERAKLES

📌 Perge Antik Kenti'nden kaçırılan ve 31 yıl boyunca anavatanından ayrı kalan Yorgun Herakles (Herkül) heykelinin üst kısmı, 2011'de ABD seyahatinden dönen, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçakla Türkiye'ye getirildi ve yeniden alt kısmıyla birleştirilerek Antalya'da sergilenmeye başlandı. 2011'de ayrıca içerisinde Boğazköy Sfenksi'nin de bulunduğu toplam bin 885 eserin iadesi gerçekleştirildi.

  • 13
  • 16
KANATLI DENİZ ATI BROŞU
KANATLI DENİZ ATI BROŞU

📌 Karun Hazinesi'nin en değerli parçası olarak bilinen ve hazinenin simgesi olan Kanatlı Denizatı Broşu, 6 Haziran 1968'de yöre halkı tarafından bulundu. Bu broş, tarihi eser kaçakçılarına üç kuruşa satılıp ABD'ye götürüldü.

Yıllar sonra açılan dava ile 10 yıllık bir hukuk mücadelesi verildi. Broş ve diğer tarihi eserler Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilendi. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gelen bir ihbar ile soruşturma başlatıldı. Araştırma neticesinde Kanatlı Denizatı broşu çalındığı ve yerine sahtesi konulduğu belirlendi. Üstelik bu hırsızlığı yapan müze müdürüydü.

Broşun Almanya'ya kaçırıldığı tespit edildinesiyle iki Türk yetkili, Essen Savcılığı'nda 3,5 saat süren kimyasal ölçüm ve biçim incelemelerinden sonra, broşun özgün "Kanatlı Denizatı" olduğu yolunda raporlarını verdi. Gerçeğiyle sahtesi arasındaki en önemli fark, gerçeğinin 'dövme' sahtesinin 'dökme' yöntemiyle yapılmasıydı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi yoldan başvurusuyla, 2013'ün mart ayında, broş mühürlü bir kutu içerisinde ait olduğu topraklara iade edildi.
Bir süre Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde tutulduktan sonra, Uşak'ta yeniden düzenlenen Arkeoloji Müzesi'ne nakledildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN