Arama

Kime göre, ne, nedir?

Eve ziyarete gelen misafirlerin gitmesinin ardından duyulan boşluk ve yalnızlık hissine "awumbuk" denildiğini biliyor musunuz? Peki ya, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın insanları kuyuya benzettiğini ya da Cemil Meriç'in politikayı "insanları, kendilerini en yakından ilgilendiren meselelerden alıkoyma sanatı" olarak tanımladığını? "Kime göre, ne, nedir" sorularının cevabını sizler için derledik.

  • 63
  • 100
‘MAL-İ HÜLYA’ NEDİR?
‘MAL-İ HÜLYA’ NEDİR?

Farsça kökenli bir kelime olan mal-i hülya, vesvese, kara sevda, kuruntu, boş hayaller anlamına gelir. Sadri Alışık'ın "Ah Müjgan ah" filminde şöyle bir tirad geçer:

"Semtimizin bir tanesiydi Müjgan. Saçları sırtına kadar sırma sırma dökülür, elleri ufacık, gözleri dört defa lacivertti.

Ve de her ne hikmetse o da bana gönüllüydü.

Öyle bir sevdim ki Müjgan'ı, dünyamı şaşırdım, haddimi bilemedim, evleniriz gibi geldi bana. Evimiz, yuvamız olur, ışığımız yanar, fakir soframız kurulur gibi geldi.

Sahil bahçesinde gazoz içerekten gizli gizli mal-i hülya kurardık. Sonra da çarşılara giderdik.

Eşya beğenirdik elden düşme; aynalı konsolumuz topuzlu karyolamız bile olacaktı. Müjgan'ın her an her bir daim yanında olacaktım ama olmadı, gitti."

  • 64
  • 100
AHMED ARİF’E GÖRE ‘ŞİİR’ NEDİR?
AHMED ARİF’E GÖRE ‘ŞİİR’ NEDİR?

"Şiir, bana sevinç, mutluluk vermiyor. İçinde boğulacağım acılar veriyor… Ama eğer şiirlerim, düşünceler ve yürekler arasında bir ilişki, bir bağ kuruyorsa, o zaman mutlu oluyorum."

  • 65
  • 100
DOSTOYEVSKİ’YE GÖRE İKİ İNSAN BİRBİRİNİ ‘EN İYİ’ NE ZAMAN TANIR?
DOSTOYEVSKİ’YE GÖRE İKİ İNSAN BİRBİRİNİ ‘EN İYİ’ NE ZAMAN TANIR?

İki insan birbirini en iyi ayrılmak üzereyken tanır.

  • 66
  • 100
‘İNSAN-I KÂMİL’ NEDİR?
‘İNSAN-I KÂMİL’ NEDİR?

Allah'ın her mertebedeki tecellilerine mazhar olan insan anlamında tasavvuf terimi.

Tasavvuf tarihinin en önemli konularından olan insân-ı kâmil anlayışı, varlık ve bilgi problemleriyle ilgisi yanında dinî ve ahlâkî boyutları da bulunan, derin fikrî çaba ve ruhî tecrübenin ürünü olarak ortaya çıktı.

İnsân-ı kâmil kavramı tasavvuf literatürüne Muhyiddin İbnü'l-Arabî tarafından yerleştirilir. Ancak felsefe tarihinde kökleri çok gerilere giden "küçük âlem" (mikrokozm) ve "büyük âlem" (makrokozm) düşüncesiyle bağlantılı olarak, eski kültürlerde insanla âlem arasında bir münasebet görülür. Birinde bulunan özelliklerin en azından bir kısmının diğerinde de bulunduğuna inanılır.

  • 67
  • 100
SABAHATTİN ALİ’YE GÖRE ‘AŞK’ NEDİR?
SABAHATTİN ALİ’YE GÖRE ‘AŞK’ NEDİR?

"Benim beklediğim aşk başka! O bütün mantıkların dışında, tarifi imkânsız ve mahiyeti bilinmeyen bir şey. Sevmek ve hoşlanmak başka: istemek bütün ruhuyla, bütün vücuduyla, her şeyiyle istemek başka… Aşk bence bu istemektir. Mukavemet edilmez bir istemek!"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN