Arama

Köyün Sessizliğindeki Tefekkür

Çocukluğu köyde geçmiş, tatil dendiğinde aklına farklı bir alternatif gelmeyen biri için "köy" kavramı çok fazla anlam teşkil eder. Samimiyet, huzur, aile, babaanne, dede, hatıra, çocukluk diye diye listeyi uzun uzadıya ilerletebiliriz. Ama içlerinde öyle bir kelime var ki yaşamın amacını, benliğimizi, insanlığımızı bize tekrar tekrar, olabilecek en güzel haliyle hatırlatır. Evet, tefekkür nimetini doyasıya yaşayabileceğimiz nadide yerlerden biridir köylerimiz...

  • 7
  • 8
Tefekkür etme sürecine nasıl gerçekleştireceğiz?
Tefekkür etme sürecine nasıl gerçekleştireceğiz?

Peki tefekkür etme sürecini nasıl gerçekleştireceğiz?

  • Kavurucu güneşin beş saniye sonrasından gelen sağanak yağışa, mevsim değişikliklerine, doğanın döngüsüne hayranlıkla bakarak; baharın gelişini, tarlalara ekilen tohumların filizlenmesini, hasat zamanını sevinçle bekleyerek yaşayacağız tefekkürü...
  • Güveneceğiz toprağımıza, şükredeceğiz bugün de karnımızı doyurduğu için...
  • Kavgaya, gürültüye karışmadan sadece kendi halimizde yaşayacağız.
  • Gün batımını kaçırmayacağız mesela, bizi akşamüstü öyle güzel düşüncelere sevk eder ki etrafın kızıllığı, işte o zaman anlayacağız başımızı rahatça yastığa götürebilmenin önemini.
  • Hasbihal edeceğiz bol bol, büyüklerimizle ve tabi küçüklerimizle, örnek alacağız cümlelerinden...
  • Yaşamımıza sağlık katan her şeyi koruyacağız.
  • Çevremizi koruma bilinciyle doğal çevreyle sürekli etkileşim içinde olacağız.
  • sessizliğin içinde huzuru daha iyi anlamaya çalışacağız.
  • Tüm bunlardan sonra derin bir huzurla tevekkül edeceğiz.

🔹 Bu kadar basit ve mükemmel bir döngü aslında.

TEFEKKÜR NEDİR, NASIL YAPILIR?

  • 8
  • 8
Canlı cansız tüm varlıklar insana emanet
Canlı cansız tüm varlıklar insana emanet

🔹 Rabbimiz yeryüzündeki canlı, cansız varklıkları insanların hizmetine ve emanetine vermişken, insanoğlu olarak bize düşen görev, bu emanetlerin kadrini bilerek korumaktır. Bugün evimizi koruyan kapı, meyvesinden yararlanabildiğimiz yeşil ne varsa dünya hayatımızın vazgeçilmez nimetlerinden bizlere sunulan birer lütuftur.

🔹 Peygamberimiz (SAV) hicretten sonra, "Medine, haremdir. Bu sahanın ağacı kesilmez, burada bidat çıkarılmaz. Kim bu Medine haremi içinde bida't ortaya koyarsa, Allahın meleklerin ve bütün insanların laneti o kimse üzerine olsun." diyerek, bizlere güzel bir öğüt bırakmıştır.

(Buhârî, Fedâilu'l- Medine, 1, II, 220)

🔹 Sözlerimizi son bir idrak vesilesiyle kapatalım:

Hakkında Resûlullah'ın, "Ümmetimin bilgesidir." buyurduğu güzide sahâbî Ebu'd-Derdâ, bir gün Şam'da fidan dikmekteydi. Bu esnada yakınından geçmekte olan bir kişi, ağaç dikmesinin dünya hırsından ve dünya malına düşkünlüğünden kaynaklanan bir uğraş olduğunu zannetmiş olmalı ki onun bu durumunu garip karşıladı. Yaptığı işi küçümser bir eda ile "Allah Resûlü'nün (sav) arkadaşı olduğun hâlde sen de mi böyle yapıyorsun?" dedi. Ebu'd-Derdâ bu kişiye, "Hakkımda hemen hüküm vermeye kalkma! Zira ben, Allah Resûlü'nün (sav), şöyle buyurduğunu işittim: 'Her kim bir ağaç diker de ondan bir insan yahut Allah'ın yarattığı herhangi bir canlı yerse muhakkak bu, o kimse için bir sadaka olur.' diye cevap verdi.

Özge Özkul
ozge.ozkul@fikriyat.com.tr

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN