Kültür ve sanatta 2019 yılı nasıl geçti?
Türkiye'de 2019'un kültür ve sanat alanında neler oldu dersiniz? 2019'da 58 milyon 698 bin 279 kişi sinema salonlarını doldurdu. Mevlana Müzesi, kış mevsiminin ziyaretçi rekorunu kırdı. Necip Fazıl'ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla önemli ödüller verildi. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra; sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasında ise önemli kayıplarımız oldu. Kısaca 2019 senesi iyisiyle kötüsüyle biterken; kültür ve sanata neler kazandırdı ve neler kaybettirdi, birkaç başlık altında listeledik.
Giriş Tarihi: 31.12.2019
15:17
Güncelleme Tarihi: 31.12.2019
16:19
Manevi ve kültürel mirası yaşatan ödüller verildi
Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla bu yıl altıncısı gerçekleştirilen 2019 Necip Fazıl Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. "Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne Fikriyat'ın kıymetli yazarlarından M. Uğur Derman layık görüldü. Derman'a ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.
Bir dava adamı Necip Fazıl'dan 10 görüş 10 şiir
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulunca, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin sahipleri belirlendi. "Edebiyat" dalındaki ödüle, "yerli düşüncenin egemenliği adına ürettiği özgün eserler, Türk edebiyatına kattığı kelime tercihleriyle dolu estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirlerinden dolayı", Ekim ayında hayatını kaybeden Türk edebiyatının önemli ismi Nuri Pakdil layık görüldü.
2019'da önemli sergiler açıldı
İstanbul Modern, 2019 yılında koleksiyon sergisinin yanı sıra 7 süreli sergiyle 38 sanatçının yapıtlarını izleyiciyle buluşturdu. İstanbul Modern Sinema ise 10 özel programla 208 film gösterimi gerçekleştirdi.
Modern bilim ve teknolojilerin öncüsü olan bilim insanlarını, insanoğlunun bilim üretme macerasını ve İslam medeniyetinin bu macera içindeki yerini tüm dünyaya etkileşimli olarak anlatmayı hedefleyen "Modern Bilimin Öncüleri; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi" sergisi İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde açıldı. "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Yılı" etkinlikleri kapsamında yer alan sergi, bir yıl süreyle ziyaret edilebilecek.
İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde ziyaretçilerini bekleyen serginin küratörü Sümeyye Ceylan; sergi hazırlık sürecini, sergide yer alan keşifleri, Usturlab'ın hikayesini ve ziyaretçilere sunulan özel alanlar hakkındaki bilgileri Fikriyat'a anlattı. 👇
Modern Bilimin Öncüleri sergisinde ziyaretçileri neler bekliyor?