Arama

Lamartine kimdir? Lamartine'in İslam'a olan hayranlığı

Fransız yazar Lamartine, çıktığı Doğu seyahatinde, din anlayışı, duygu ve düşünceleri bakımından büyük bir değişim geçirdi. Tamamı Osmanlı sınırları içerisinde bulunan Lübnan, Suriye, Filistin ve İstanbul'u gezen Fransız yazar, Sultan Abdülmecid ile de görüştü. Yaptığı seyahatler sayesinde İslam ile Müslüman topraklarda tanışan Lamartine, Peygamber Efendimize olan hayranlığını şöyle dile getirdi: "Hangi konuda olursa olsun o, yüce bir insanlık örneği, ondan daha büyük bir insan olabilir mi?"

  • 6
  • 11
SULTAN ABDÜLMECİD’E NEDEN MEKTUP YAZDI?
SULTAN ABDÜLMECİD’E NEDEN MEKTUP YAZDI?

24 Nisan 1849'da Sultan Abdülmecid ve Sadrazam Reşid Paşa'ya birer mektup yazarak Osmanlı'ya olan sevgisini ve derin dostluğunu dile getirdi. İstanbul'a yakın bir yerde, İzmit veya İzmir yakınlarında bir çiftliğin kendisine tahsis edilmesini istedi.

"İşte bu defa kendim dahi mezkûr Osmanlılar nezdine hicret eylemek emel ve arzusunda oluyorum. Ömrümün nısfını kırlarda geçirmiş olduğum cihetle her türlü ziraatın usul ve icrasını bildiğimden taraf-ı eşref-i hazret-i şehin-şâhîden uhde-i bende-gâneme bir arazi terk ve ihsan buyurulup orada kendi nezaret ve idarem altında olarak bir çiftlik ihdâs etmek isterim. Ve arazi-i mezkûre dahi la-akalyüz nefer çiftçiye mütehammil olmalıdır ve böyle çiftlik için en ziyade arzu ettiğim mevki ise İzmit tarafında ve Marmara'ya karib ve yahut İzmir civarında bir yer olup çünkü ol halde esnâ-yı şitâda zevcem Dersaadet'in eğlencelerinden mahrum olmaz."

  • 7
  • 11
SULTAN ABDÜLMECİD İLE GÖRÜŞTÜ
SULTAN ABDÜLMECİD İLE GÖRÜŞTÜ

Mektupta da belirttiği üzere, bu topraklarda tarım yapmak isteyen Lamartine'e Aydın yakınlarında bir arazinin verilmesi uygun görüldü. Devlet tarafından satın alınan çiftlikler, yirmi beş yıl süreyle kendisine verildi.

21 Haziran - 6 Ağustos 1850 tarihleri arasında ikinci defa Osmanlı'ya gelen Lamartine, Ihlamur Kasrı'nda Sultan Abdülmecid tarafından kabul edildi.

Lamartine, padişaha yaptığı ihsanlardan dolayı teşekkürlerini sundu. Ömrünün ve saltanatının uzun olması için dua ettiğini, bu yılın tarihte "Abdülmecid'in konukseverliği ve âlicenâblığı yılı" olarak anılacağını söyledi.

Bu görüşmeden memnun kalan Sultan Abdülmecid, Lamartine'i Erkan-ı Harp okulunun mezuniyet törenine davet etti.

  • 9
  • 11
NEDEN İZMİR’E YERLEŞMEDİ?
NEDEN İZMİR’E YERLEŞMEDİ?

Daha sonra İzmir ve Aydın'a giderek çiftlik arazisini gezdiyse de işletecek sermayeyi bulamadığından buraya yerleşmekten vazgeçti.

Lamartine Fransa'da, ömrünün son yıllarını maddi sıkıntıyla geçirdi. II. Napolyon hükumeti tarafından kendisine 25.000 frank maaş bağlanan Lamartine 28 Şubat 1869'da Paris'te öldü.

  • 10
  • 11
LAMARTİNE’İN PEYGAMBERİMİZE OLAN HAYRANLIĞI
LAMARTİNE’İN PEYGAMBERİMİZE OLAN HAYRANLIĞI

Lamartine'in Doğu yolculuğunda din anlayışını değiştirdi. Yazdığı 6 ciltlik 'Türkiye Tarihi' eserinin ilk cildinde Hz. Peygamber'den bahsetti. Yüce bir insanlık örneği olarak söz ettiği Hz. Peygamber ile ilgili şunları söyledi:

"Eğer niyetin, tasarının büyüklüğü, imkânlarının azlığı ve ulaşılan sonuçların sınırsızlığı, insanın dahi oluşunun üç ölçüsü ise, modern tarihteki herhangi bir adamı Hz. Muhammed ile mukayese etmeye kim cesaret edebilir? Diğer tarih yapıcılar sadece kanunlar yapmışlar, ordular imparatorluklar idare etmişler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN