Leonardo da Vinci'nin bilinmeyenleri
Rönesans'ın büyük ressamlarından Leonardo da Vinci, sanat adamı olduğu kadar da bilim adamıydı. Kelimeleri duyduğu gibi yazardı, Latinceyi 40 yaşından sonra kendi çabasıyla öğrenmişti. Ona göre makine icat etmek, resim yapmak, anatomiyi incelemek benzer şeylerdi. Bilimle sanat arasındaki keskin çizginin ressamı Leonardo da Vinci'yi ölüm yıldönümünde bilinmeyen yönleri ile anıyoruz.
Giriş Tarihi: 02.05.2018
13:33
Güncelleme Tarihi: 02.05.2018
13:44
İğne deliği görüntü oluşumunu perspektifle ilgili çalışmalarında; "varsayalım ki, güneş, bir binayı, bir meydanı ya da doğal güzelliğe sahip bir alanı aydınlatsın. Böyle aydınlanan bir mekânın karşısında duran, gölgedeki bir evin duvarına minik bir del aydınlatılan tüm nesnelerin görüntüleri ışıkla bu delikten taşınır ve evin iç duvarında ters olacak şekilde belirir" ifadesiyle tanımlar.
300 YIL ÖNCE İLK BİSİKLETİN PLANLARINI ÇİZDİ
1480'li yıllarda, zırhlı bir aracın ve ilk bisikletler kullanıma başlamadan 300 yıl önce ilk bisikletin planlarını çizdi. Gökyüzünün neden mavi olduğunu, havanın ışığı yaydığını söyleyerek açıklayan ilk kişidir. Da Vinci'nin en ünlü eseri olan Mona Lisa, 1911'de Louvre Müzesinden çalındıktan sonra günümüzdeki ününe kavuştu. Eserin, aslında ressamın kendisi olduğuna dair söylentiler vardır ve da Vinci'nin Mona Lisa'nın dudaklarını tamamlaması ressamın 10 yılını almıştır.
Dünyanın en ünlü ressamları arasında sayılmasına rağmen, Leonardo da Vinci'ye ait olduğu bilinen yalnızca 15 adet resim bulunmaktadır. Bir eliyle resim çizerken, diğer eliyle tersten yazı yazabiliyordu.
Da Vinci'nin herhangi bir icadının o yaşarken yaşama geçirildiğine dair bir kanıt yok; aynı şekilde o hayatta iken hiçbir yazısı yayımlanmamış. 2003 yılında, bir İngiliz kanalı olan Channel 4 tarafından hazırlanan bir Leonardo da Vinci belgeseli için, da Vinci'nin icatları onun çizimlerine birebir uyacak şekilde hayata geçirdi, bazı icatlar başarılı bir şekilde çalışmış olsa da bazıları denendikten sonra kullanışsız bulundu.
MATEMATİKÇİ OLMAYANLARIN YAZILARINI OKUMASINI İSTEMEZDİ
Leonardo da Vinci, matematikçi olmayanların yazılarını okumasını istemezdi. O'na göre makine icat etmek, resim için eskiz yapmak, anatomiyi incelemek, evreni kopyalamak benzer şeylerdi. Hepsinde her öğeyi parçalarına ayırıp, özelde evrenseli aramak gerekiyordu. Da Vinci'nin son sözleri ise "Eserlerim ulaşmaları gereken doruk noktasına ulaşamadı..." olmuştu.
En son güzelliğe ulaşmadıkça eserlerini ortaya koymaya değer bulmuyordu. Yüz yirmi cildi bulan ve bunun ancak 3500 yaprağı zamanımıza kadar gelebilmiş olan eserlerini hayattayken yayınlamaması da aynı sebebe dayanır.
Kaynak: Leonardo da Vinci'de Sanat, Bilim Ve Etkileşimi - Trakya Üniversitesi
Sosyal Bilimler Dergisi Aralık 2009, Cilt:11 Sayı:2 (123-142)