Arama

Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

Kanuni Sultan Süleyman tarafından "Ser Mimaran-ı Cihan ve Mühendisan-ı Devran" (Cihan mimarlarının ve devrin mühendislerinin başkanı) övgüsüne mazhar olan muhteşem mimar Koca Sinan gibi Kayserili olan Mimar Balyan Ailesi'nin birçok ferdi, yaşadıkları 18. ve 19. yüzyılda imza atmış oldukları eserlerle Osmanlı Devleti'nin son dönemine adeta damga vurmuşlardır.

  • 11
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

SENEKERİM BALYAN

1768-1833 yılları arasında yaşamıştır. Birçok projesini kardeşi Krikor Balyan ile birlikte yapmış, kendisi biraz daha arka planda kalmıştır. Kardeşi Krikor Balyan'ın ahşap olarak inşa ettiği Bayezid Kulesi'ni, bir yangında büyük zarar görmesi üzerine 1826 yılında betondan yeniden inşa etmiştir. Ayrıca İstanbul'un Beşiktaş semtindeki Surp Asdvadzazdin Ermeni Kilisesi'ni yapmıştır.

  • 12
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

GARABET AMİRA BALYAN

Krikor Balyan'ın oğludur. Balyanların atası Bali Kalfa'nın torunu olarak İstanbul'da birçok önemli eser inşa etmiştir. Mühendislik yapılarının yanı sıra inşa etmiş olduğu saraylarla öne çıkmıştır. Eserleri arasında en bilineni Dolmabahçe Sarayı'dır. Şu anda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin kullanmakta olduğu Cemile ve Münire Sultan Sahil Sarayları da bu mimarın eserleridir.Gümüşsuyu Kışlası ve Kuleli Süvari Kışlası askeri yapılarından olup II. Mahmud Bendi, Kirazlı Bendi ve Terkos Tesisi öne çıkan diğer yapılarındandır. Dolmabahçe'de yer alan Bezm-i Alem Valide Sultan Camii de Garabed Balyan'ın eseridir.

  • 13
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

Bu eserlerin hemen hemen hepsi de günümüzde özgün durumlarını korumaktadır. Garabed Balyan'ın eşi Nazeni Babayan ile olan evliliğinden 10 çocuğu olmuştur. Bunlardan Nigoğos, Sarkis, Agop ve Simon, Balyan da meşhur bir mimar olarak tarih sahnesine çıkacaklardır.

  • 14
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

NİGOĞOS BALYAN

Garabed Balyan'ın oğludur. Babasıyla ve kardeşleriyle birlikte etkin bir şekilde çalışmıştır. Dolmabahçe Sarayı'nın iki saltanat kapısı ile Muayede Salonu'nun tasarımı kendisine aittir. Dolmabahçe Saray girişinde yer alan saat kulesi de Nigoğos Balyan'ın eseridir. Babası Garabed Balyan'ın mimarı olduğu Dolmabahçe Camii'nden esinlenerek Ortaköy Camii'ni inşa etmiştir. Bunlarla birlikte Mecidiye Kasrı, Ihlamur Kasrı ve Küçüksu Kasrı mimarın öne çıkan diğer eserleridir.

  • 15
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

SARKİS BALYAN

Sarkis Balyan 1835-1899 yılları arasında yaşamıştır. Garabet Amira Balyan'ın oğludur. 1843 yılında ağabeyi Nigoğos Balyan ile birlikte Paris'e gitmiştir. Collège Sainte-Barbe de Paris okulunu bitirmiştir. Ecole des Beaux Arts'tan mezun olmuştur. Sarkis Balyan, İstanbul'a döndükten sonra babası ve ağabeyi ile birlikte çalışmıştır. Onlar öldükten sonra ise kardeşi Hagop Balyan'la çalışmaya devam etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN