Arama

Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

Kanuni Sultan Süleyman tarafından "Ser Mimaran-ı Cihan ve Mühendisan-ı Devran" (Cihan mimarlarının ve devrin mühendislerinin başkanı) övgüsüne mazhar olan muhteşem mimar Koca Sinan gibi Kayserili olan Mimar Balyan Ailesi'nin birçok ferdi, yaşadıkları 18. ve 19. yüzyılda imza atmış oldukları eserlerle Osmanlı Devleti'nin son dönemine adeta damga vurmuşlardır.

Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

Dolmabahçe Sarayı'ndan sonra yapılan Beşiktaş'la Ortaköy arasını 1.5 kilometrelik bir anıtsal kordon gibi kaplayan Çırağan Sarayı ve daha bir çok önemli eser Sarkis Balyan'a aitdir. Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde yapılan eserlerin birçoğu Balyan ailesi tarafından yapılmıştır.

Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

AİLENİN ÜYELERİ VE ESERLERİ

KRİKOR BALYAN

1764-1831 yılları arasında yaşamıştır. Krikor Balyan Bali Kalfa'nın oğlu olarak "Baliyan" şeklinde adlandırılmış ve "Balyan" soyadını kullanan ilk isim olmuştur. III. Selim ve II. Mahmud Dönemi'nde eser vermiş olan Krikor Balyan önemli kamu binalarının mimarı olmuştur. Kışla ve su yapılarında ciddi mühendislik başarıları göstermiştir. En tanınmış yapıları Selimiye Kışlası, Taksim Topçu Kışlası ve Barok üslubuyla inşa etmiş olduğu Nusretiye Camii'dir. Krikor Balyan'ın etkili bir kişiliğe sahip olduğu, saray ile ilişkilerinin iyi olduğu, yoksullara ve işçilerine yardım etmeyi sevdiği belirtilir.

Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

Mezarı Üsküdar Bağlarbaşı'nda yer alan Ermeni Mezarlığı içerisinde yer almaktadır. Saray mimarlarından Minas Kalfa'nın damadı ve Ohannes Amira Severyan'ın kayınpederidir. Emeği geçtiği diğer eserler arasında:

-Sarayburnu'ndaki Saray
-Beşiktaş Sarayı
-Beylerbeyi Sarayı
-Valide Sultan Sarayı
-Defterdar Sarayı

  • 10
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

-Aynalıkavak Kasrı
-Davutpaşa Kışlası
-Beyoğlu Kışlası
-Darphane-i Amire
-Valide Bendi
-Topuzlu Bendi
-Yangın Köşkü

  • 11
  • 20
Meremmetçilikten esen bir balyanlar rüzgâr

SENEKERİM BALYAN

1768-1833 yılları arasında yaşamıştır. Birçok projesini kardeşi Krikor Balyan ile birlikte yapmış, kendisi biraz daha arka planda kalmıştır. Kardeşi Krikor Balyan'ın ahşap olarak inşa ettiği Bayezid Kulesi'ni, bir yangında büyük zarar görmesi üzerine 1826 yılında betondan yeniden inşa etmiştir. Ayrıca İstanbul'un Beşiktaş semtindeki Surp Asdvadzazdin Ermeni Kilisesi'ni yapmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN