Arama

Mimari eserlerin dayanıklılığını ve aydınlığını sağlayan tonozlar

Mimaride tonoz olarak adlandırılan yapı, tavan oluşturulan; tuğla ya da taş bloklar kullanılarak yapılan ve büyük alanların üzerini çatıyla kapatmayı mümkün kılan taş kemerlerdir. İlk kez Romalılar tarafından kullanılan bu yapılar, Müslümanların elinde mükemmel forma ulaşmış; İslam coğrafyalarındaki eserlerin yanı sıra Avrupa'daki eserlerin inşasında da kullanılmıştır. Günümüze ulaşan en mükemmel örnekleri ise İspanya'da Kurtuba Camii'nde ve Granada'daki Elhamra Sarayı'nda bulunur.

  • 13
  • 13
OSMANLI ESERLERİNDEKİ EN DİKKAT ÇEKİCİ ÖRNEKLERİ
OSMANLI ESERLERİNDEKİ EN DİKKAT ÇEKİCİ ÖRNEKLERİ

Tonozlar daha çok ana binanın dışındaki uzun mekânlara, son cemaat yerine ya da avlu revaklarına doğru kenara çekilmiştir. Osmanlı mimarisinde yaygın biçimde arasta ve kapalı çarşıları örten tonoz, sokak işlevi gören alt geçitlerle bunun üzerine inşa edilen çeşitli hacimleri taşıdığından en akılcı çözümlerle uygulanmıştır.

İstanbul'da klasik Osmanlı eserlerinin son örneklerinden sayılan Eminönü Yenicami Külliyesi'nde hünkâr kasrı altındaki tonozlu geçişle Hekimoğlu Ali Paşa Külliyesi'ndeki kütüphane altındaki tonozlu geçiş dikkat çekici örneklerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN