Osmanlı'nın İstanbul'unu tuvale yansıtan ressamlar
Dünyanın inci gerdanlı kenti İstanbul… Yüzyıllar boyunca yedi kıtaya hakim olmuş görkemli Osmanlı'nın başkenti… Tarihlerin her döneminde tüm insanların rüyalarını süsleyen büyülü şehir… İstanbul, sadece hayalleri süslemekle kalmadı. Sanatın her alanında sanatçılarla İstanbul'un yolları kesişti. Dünyaca ünlü birçok ressam, kimi zaman Osmanlı sultanlarının daveti ile kimi zaman ise farklı sebeplerden ötürü İstanbul'a gelerek şehrin müthiş dokusundan etkilenerek tuvale dokundu. İşte, İstanbul ile ilgili birbirinden özel eserleriyle dünyaca ünlü ressamlar…
Giriş Tarihi: 31.01.2019
17:55
Güncelleme Tarihi: 31.01.2019
18:04
Melling'in Hatice Sultan Sarayı'ndaki çalışmalarından etkilenen III. Selim onu saray mimarlığına getirir. Osmanlı mimarisindeki biline ilk yabancı saray mimarı olan Melling, sultanın Beşiktaş'taki yazlık Sarayı'nın yeniden düzenlenerek genişletilmesi için görevlendirilir. Melling'in tasarladığı Valide Sultan Dairesi iyonik başlıklı sütunları ile dikkati çeker. Melling, Fransız mühendis ve haritacı F. Kauffer'le birlikte, III. Selim'in yaptırmayı düşündüğü yeni sarayın projesini hazırlar. Plan şeması, bahçe düzeni ve dekorasyon açısından tamamen Fransız örneklerine göre tasarlanan sarayın yapımı çeşitli nedenlerle gerçekleşmez. Bunun dışında Emirgan'daki Şerifler Yalısı ve Kandilli'deki Prens Cemaleddin'in "Mavi Sarayı"nın da Melling'e ait olduğu söylenir.
Fransız asıllı barbizon ekolü ve oryantalist ressam Felix Ziem 1821'de Beaune'de doğdu. Dijon'daki Ecole des Beaux Arts'da mimarlık eğitimi aldı. 1838 yılında Okulun mimarlık yarışmasında birinci oldu ve bir süre mimar olarak çalıştı. 1847'de ilk kez İstanbul'a geldi.
İlk önemli Doğu gezisine 1856 yılında çıkan Ziem, bu seyahati sırasında İstanbul'da bir buçuk ay kalarak kenti yansıtan pek çok desen yaptı ve ilk büyük boyutlu İstanbul resimleri 1857 yılında Paris Salonu'nda sergilendi. Oryantalist bir tutumla, canlı ve parlak renklerle betimlediği İstanbul manzaraları, çoğunlukla bir günlük yaşam sahnesine eşlik eder. Resimlerinde ağırlıkla, anıtsal camilerin hakim olduğu İstanbul silueti önünde, limanda yelkenliler ve bir kayık içinde kürek çeken kayıkçılar konularını betimlenmiştir.
JOSEPH WARNIA-ZARZECKI (1850 – ?)
Joseph Warnia Zarzecki, Sanayi-i Nefise Mektebi'nin karakalem hocasıdır. 1883'te İstanbul'a gelmiştir.
SALVATORE VALERI (1856 – 1946)
İtalyan sanatçı 1880'lerde İstanbul'a geldi. 1883'ten 1913'e kadar Sanayi-i Nefise Mektebi'nde hocalık yaptı. Halife Abdülmecid Efendi'ye özel resim dersi verdi. Tek tek figürler çizdiği gibi manzarada çizmiştir. II. Abdülhamit'in oğullarına resim dersi verdi. Padişah tarafından "Şehzadelerin Öğretmeni" unvanı verildi.