Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 12
  • 40
FOTOĞRAFA OLAN TALEBİ ARTIRAN YÖNTEM
FOTOĞRAFA OLAN TALEBİ ARTIRAN YÖNTEM

Çok objektifli bir kamera kullanarak, tek levha üzerine düşürülen birden fazla küçük görüntünün maliyeti düşürmesi esasına dayanan bir makineydi bu. Bu buluş fotoğrafa olan talebi artırdı.Bu bütün stüdyoların iş yapması demekti. Aynı zamanda da yeni stüdyoların açılması, yani rekabetin de artması anlamına gelmekteydi. Sebah, yoğun şekilde çalışmalarına devam etti.

  • 13
  • 40
OSMANLI KÜLTÜRÜNÜ FOTOĞRAFA YANSITAN KATALOG
OSMANLI KÜLTÜRÜNÜ FOTOĞRAFA YANSITAN KATALOG

1875 yılında Catalogue des Vues d'Egypte, Nubie, Athenes, Constantinople et Brousse adıyla bir katalog çıkardı. İçinde 400 fotoğraf ve 6 panorama vardı.Kahire'de Mısır Konsolosluğu bitişiğinde bir şubesi bulunan Pascal Sebah'ın hazırladığı bu katalogda Mısır, İstanbul, Bursa ve Atina'ya ait manzaralar ve mimari eserler, kıyafet ve halk tipleri ve stereograf görüntüler de vardı.

  • 14
  • 40
İLK ULUSLARARASI ÖDÜLÜNÜ 1870’TE ALDI
İLK ULUSLARARASI ÖDÜLÜNÜ 1870’TE ALDI

1870 yılında uluslararası ilk ödülünü Societe Française de Photographie'den alır.Buradan aldığı bronz madalyayı hemen fotoğraf kartlarının arkasında belirtir.

  • 15
  • 40
FOTOĞRAF ÇALIŞMALARINDA ÖZEL BİR YERİ VARDI
FOTOĞRAF ÇALIŞMALARINDA ÖZEL BİR YERİ VARDI

Pascal Sebah'ın hazırladığı Les Costumes Popularies de la Turkie en 1873 adlı kitabı, fotoğraf çalışmaları içinde ayrı bir yere sahiptir.Bu kitapta, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan halklara ait olan ve 1873 Viyana Sergisi'nde yer alacak kıyafetlerin fotoğrafları vardır. Daha sonra bu fotoğraflar kitap olarak 600 adet basılır.

  • 16
  • 40
USUL-İ MİMARİ-İ OSMANİ’DEKİ FOTOĞRAFLARI O ÇEKTİ
USUL-İ MİMARİ-İ OSMANİ’DEKİ FOTOĞRAFLARI O ÇEKTİ

Bu sergiyle ilgili alacağı haklı övgülerin yanı sıra, yine bu sergiye gönderdiği Mısır ve İstanbul fotoğraflarıyla Bronz Madalya kazandı.Osmanlı İmparatorluğu'nun diğer saygın yayını L'Architecture Ottomane (Usul-i Mimari-i Osmanî) adlı eserdeki fotoğraflar da aynı yıl Pascal Sebah tarafından çekilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN