Arama

Paris'i İstanbul'a bağlayan efsane tren

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Portekiz asıllı ABD'li oyun yazarı, şair ve ressam John Dos Passos 1921´de, Orient Express isimli kitabında, trenin son durağı olan İstanbul'dan başlayan Doğu seyahatini anlattı. Amerikalı romancı Graham Greene ünlü romanı "Stamboul Train"de konuyu Doğu Ekspresi etrafından detaylandırır. Roman 1934'te Orient Express adıyla beyazperdeye aktarıldı.

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'un, kötü hava koşulları nedeniyle yolda kalan bir tren ve diğer yolcuların bir türlü anımsayamadığı genç bir kadının hikâyesini anlattığı 'kaybolan kadın' filmi 1938'de Orient Ekspres'te çekildi.

  • 10
  • 18
Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Lüksü, güzergâhı ve yolcuları Orient Express'e zaman içinde "Kralların treni ve trenlerin kralı" unvanını kazandı.

Doğu Ekspresi, döneminde sadece saraylarda rastlanabilecek bir lüks anlayışına sahipti. Süper zenginlerin ve soyluların para harcamak için âdeta yarıştığı bir lüks yuvasıydı. Öyle ki, günde birkaç kez kıyafet değiştirmemek veya akşam yemeğine gala kıyafeti olmadan katılmak görgüsüzlük sayılırdı.

Doğu Ekspresi'ni çekici kılan, sadece lüks ve ihtişam değildi. Dönemine göre oldukça hızlı olan tren, yaylı arabayla 6-7 hafta sürecek bir yolu 60 saat gibi olağanüstü bir süreye indirdi.

  • 11
  • 18
Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Bu trenin yolcuları, daha çok Doğu'nun gizemine kapılan ve İstanbul'a gelmek isteyen Avrupalı zenginler oldu. Ultra lüks trenle İstanbul'a gelen Avrupalı zenginlerin karşılaştığı sorun, şehirde bu lüksü sürdürebilecekleri bir mekân bulamamaktı. Yolcular bir süre İstanbul'daki Lüksemburg Oteli'ni kullansa da bu otel yeterince bu lüksü karşılayamadı.

  • 12
  • 18
Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

1892'de, Orient Express yolcularının beklentilerini karşılamak üzere özel bir otel açtı: Pera Palas. Giderek İstanbul sosyetesinin de en gözde mekânı olan Pera Palas'la, Orient Express, Avrupa'nın lüksünü tam anlamıyla İstanbul'a da taşımış oldu. 1895 yılından itibaren İstanbul'a gelen yolcular treni işleten Vagon-Li Şirketi'nin satın aldığı Pera Palas'ta kalmaya başladılar. Giderek İstanbul sosyetesinin de uğrak yerine dönüşen Pera Palas, böylece Orient Express'in konforunu şehirde de sürdürdü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN