Arama

Şairler şehri Şiraz hakkında tarihi bilgiler

Tarihin en eski kentleri arasında yer alan İran'ın Şiraz şehri, Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere de ev sahipliği yaptı. İran'da Fars eyaletinin yönetim merkezi olan Şiraz şehri, gülleri, İrem bağları, tarihi çarşıları, camileri, kaleleri ve kral mezarları ile İran'ın en fazla turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. İşte Şiraz'a dair tarihi bilgiler…

  • 13
  • 21
Cennet bahçesi İrem Bağı
Cennet bahçesi İrem Bağı

İran, bağları ve bahçeleri ile de meşhur olan bir ülke. Şiraz şehrinde de İran'a özgü bu bahçeleri görmek mümkün. Hiç şüphesiz bu bahçeler arasında en meşhur olanı ise İrem Bağı. İrem Bağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde ve koruma altında. Özellikle selvi ağaçlarıyla ünlü bahçenin son hali 13. yüzyıl Kaçar döneminden kalmış olsa da bahçe düzeni açısından yer yer Selçuklulardan kalıntılar taşıyor. İçerisinde halka açık olmayan bir sarayı da olan bahçe, bugün Şiraz Üniversitesi'nin Botanik Bahçesi olarak kullanılıyor.

  • 14
  • 21
Nasır El-Mülk Camii
Nasır El-Mülk Camii

İran'ın Şiraz şehrinde bulunan Nasır El-Mülk Camii, 1876 yılında Katar Kralı Mirza Hasan Ali Nasır el-Mülk'ün emri ile yaptırılmıştır. 2. Caminin mimar ve tasarımcıları Muhammed Hasan ve Muhammed Rıza Kaşi Pazi Şirazi. Camiinin yapımına 1876 yılında başlanmış olmasına rağmen bugünkü görünümüne 1888 yılında kavuşmuştur. Dünyanın en renkli camisidir.

Nasır El-Mülk Camii hakkında daha detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

  • 15
  • 21
Sadi Şirazi
Sadi Şirazi

Fars Edebiyatı'nın en büyük şairlerinden Sadi Şirazi, Türk yazar ve şairlerin de çok etkilendiği isimlerden biridir. Bazı kaynaklar onu Firdevsî ve Hâfız'la birlikte Fars Edebiyatı'nın üç büyük isminden biri olarak görürler. Sadi, şiirde özellikle gazelleriyle şöhret bulmuştur. Gazeli, bugünkü müstakil edebi şekil haline getiren o olmuştur. Gazellerinde tasvirleri canlı ve duygularını rahatça ifade etmiştir. Medresede elde ettiği bilgileri, seyahatleri sırasında uğradığı muhtelif merkezlerdeki âlimlerle sohbet, tecrübe ve görgüsünün mahsulü olan malzemeyi, eserlerinde kullanmıştır.

Sadi Şirazi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

  • 16
  • 21
İranlı büyük şair Hafız-ı Şirazi
İranlı büyük şair Hafız-ı Şirazi

Sadece İran edebiyatının değil İslam dünyasının da önemli şairlerinden olan Hafız-ı Şirazi, henüz öğrenciliği sırasında şair olarak tanınmaya başlamış, ilerleyen yıllarda hükümdar dahi kendisini kıskanmıştı. Şehirde Hafız-ı Şirazi için yapılan anıt özenle dekore edilmiş bir mimariye sahip.

Kur'an hafızı olduğu için hafız olarak anılan ve Şiraz doğumlu olan Hafız-ı Şirazi'nin şehir merkezinde yer alan anıtı Hafiziye olarak biliniyor. İran şiirinde gazel türüne getirdiği yeniliklerle öne çıkan Hafız-ı Şirazi, gerek İran'da, gerekse dünya edebiyatında hakkında çok sayıda inceleme yapılan şairlerin başında geliyor.

  • 17
  • 21
Şiirlerindeki ağırlıklı tema
Şiirlerindeki ağırlıklı tema

Şiirlerinde ağırlıklı tema olarak "sevgi ve mutluluk" öğelerini işleyen şairin Dîvân'ı Doğu'da, hatta dünyada en çok okunan birkaç eserden biri. Hafız-ı Şirazi adına yapılan anıt, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Hafıziye anıtında ziyaretçiler bir yandan Hafız'ın şiirleri ile bestelenmiş eserleri dinlerken, diğer yandan güllerle bezenmiş bahçesinde geziniyor. Anıtta zarif işlemeli turkuaz çinilerle bezenmiş sarığı andıran bir kubbe ve onu taşıyan 8 adet mermer sütun göze çarpıyor. Anıtın yanı başında bir lahit üzerine Hafız'ın eşsiz beyitlerinden iki örnek nakşedilmiş.

Hafız-ı Şirazi kimdir? Hayatı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN