Sultan Abdülhamid'in ülkeyi ihya eden 3 okulu
Üç kıtanın hükümdarı olan Sultan II. Abdülhamid, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin kaderini belirleyen hamlelere imza attı. Eğitime de büyük önem veren Sultan Abdülhamid, açtığı okullarla ülkeyi ihya etti. Ders programlarını bizzat hazırladığı bu okullarla zihinlerin dönüşümünü sağlayarak donanımlı bir neslin ortaya çıkmasını sağladı. Kuruldukları alanda döneminin ilkleri sayılan, Sultan Abdülhamid'in açtığı 3 mektebi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.08.2019
15:30
Güncelleme Tarihi: 19.08.2021
14:10
Sağır ve Dilsiz Mektebi'nin kurulduğu yıllarda, mektepler kiralık binalarda faaliyet gösteriyordu. Dilsizler Mektebi de aynı sebeple Sultanahmet'teki binasından Bozdoğan'da bulunan Kaptan Rüştiye Mektebi binasına taşındı. Bu bina "Dilsizler ve Âmâlar Mektebi" ismiyle kullanıldı. Yatılı kısmı bulunmayan okul sadece gündüz eğitimi veriyordu.
Sultan II. Abdülhamid , mektebin kuruluşundaki masrafları karşılamak üzere 1000 lira bağışta bulunmuştu. Yeni mektep binası için Darülaceze yakınında, devlete ait 30 dönümlük arazide yeni bir bina yapıldı. 1926 yılına kadar hizmet veren mektep, öğrenci sayısındaki yetersizlik nedeniyle kapatılmıştı.
Eğitime büyük önem veren Sultan II. Abdülhamid, saltanatında ziraat, bayındırlık, sanat gibi alanlarda eğitim veren mektepler açmıştı. Bu okulların yanı sıra, ticaretin teorik ve pratik bilgilerle idare edilen ilim dalı haline geldiğini görmüş ve ticaret eğitimi almış deniz personeli yetiştirmek üzere bu alanda da mektepler açmıştı.
Kale ve istihkâm yapımı, güzergâh üzerinde yol inşası yapımı alanlarında eksikliği hissedilen teknik subayların yanında, yabancılarla rekabet edilebilmesi amacıyla uzman tüccar kaptanların yetiştirilmesi ihtiyacı bu alanda çalışmayı zaruri kılmıştı. Sultan Abdülhamid'in emriyle Heybeliada'daki Mekteb-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane binasında bu kuruma bağlı olmak üzere 5 Aralık 1884'te Tüccar Kaptan Mektebi açılmıştı.
MEKTEBE KAYIT ŞARTLARI NELERDİ?
Müslim, gayrimüslim tüm Osmanlı tebaasına açık bulunan mektebe Türkçeyi, hesap ve coğrafyayı bilen, sağlıklı 15-20 yaşları arasındaki gençler başvurabilecekti. Başvuru yapan talebelerin, kayıt işlemlerini tamamlamadan önce Bahriye Merkez Hastanesince muayenelerini yaptırmaları, bedenen ve ruhen denizci olmaya elverişli bulunduklarına dair rapor almaları mecburiydi.