Arama

Tarihi miras "Kilistra"da geçmişe yolculuk

Tarihi miras Kilistrada geçmişe yolculuk

Tarihi yerleşim yerinin Antik Roma döneminden günümüze kadar birçok medeniyetin izlerini taşıdığını vurgulayan Arık, "Bölgede daha çok kaya oyma yapılar bulunuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü burada çalışma yaptı. Çalışmalar sonrasında burada Haç Planlı Şapel ve yerleşim alanları bulunmuş, temizleme çalışmalarından sonra da ziyarete açılmıştır. Ancak halen destek beklemektedir." diye konuştu.

  • 8
  • 12
"Belki de savunma amacıyla buraları kullanmışlar"
Belki de savunma amacıyla buraları kullanmışlar

Kilistra'nın güzergah üzerinde gizli bir nokta olarak değerlendirilebileceğine dikkati çeken Arık, "Bu bölgeden Beyşehir'e kadar giden bir hat var. Bu hat üzerinde tıpkı Kapadokya'da olduğu gibi volkanik tüflere oyulmuş yapılar içinde yaşamışlar. Belki de savunma amacıyla buraları kullanmışlar." dedi.

Tarihi miras Kilistrada geçmişe yolculuk

Kaya oyma yapıların insan eliyle kazıldığını ve o günden günümüze kadar korunduğunu anlatan Arık, şunları kaydetti:

"Bölgede yaptığımız incelemeler sırasında özellikle şapelin olduğu kısımda yukarıdan aşağıya doğru inen bir kırık gördük. Bu kırık çevresinde aşınmalar mevcut. Bölgenin biraz daha korunması gerektiğini düşünüyoruz. Yörede yaşam devam ediyor. Kilistra, Gökyurt yerleşim alanı içerisinde. Halen vatandaşlar tarihi yapılardan yiyeceklerini depolamak için yararlanıyorlar. Bölgede doğal yaşam devam ettiği için Avrupa'da örneklerini görmüş olduğumuz, belirli bir zamana sabitlenerek dondurulmuş yerleşim alanları şeklinde bir yapı inşa edilebilirse ciddi anlamda turizmin ilgisini çekebileceğini düşünüyorum."

  • 10
  • 12
Tarihi miras Kilistrada geçmişe yolculuk
  • 11
  • 12
Tarihi miras Kilistrada geçmişe yolculuk
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN