Tavsiye listesi: Ne okuyalım, nereyi görelim, hangi püf noktayı öğrenelim?
İşlerinizin yoğunluğundan kendinize zaman ayırmayı erteliyorsanız, hafta sonu çok iyi bir fırsat. Bunun için sizlerle "Ne okuyalım, nereyi görelim, hangi püf noktayı öğrenelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiyeleri buluşturuyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabını okuyabilir, kişisel gelişiminiz için dikkat etmeniz gereken püf noktaları öğrenebilirsiniz. Gelin, tavsiye listesine yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 25.12.2021
13:42
Güncelleme Tarihi: 22.10.2022
10:28
📌İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İslam dünyasının bilimler tarihindeki sürecini de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyar. Bilim tarihi açısından doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından da gelecek kuşaklar için önem arz eder.
📌 Müzenin bahçe kısmında üzerinde Halife el-Me'mun'un 9. yüzyılda yaptırdığı 'Dünya Haritası'nın kopyası olan yerküre ile 22 Haziran 2013 tarihinde açılan İbn-i Sina'nın el-Kanun fi't-Tıbb kitabının ikinci cildinde bahsedilen, tıbbi bitkilerden 26' sının bulunduğu İbn-i Sina Botanik Bahçesi yer alır.
Bilgi notu: Her gün açık olan müzeyi 09:00-17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise 25 TL.
Hangi tarifi yapalım: Boza
📌Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.
📌Uygun şartlarda muhafaza edilirse boza, 6 ya da 7 gün içilebilecek kıvamını korur.
Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık bulgur 18 su bardağı su 1 su bardağı boza (mayalamak için) 3.5 su bardağı toz şeker
📌 Yapılışı: Bulguru yıkayıp, su ile birlikte 5 litrelik bir tencereye alın ve ocağa yerleştirin. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısarak, kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcakken 5 dakika el blenderinden geçirin. Başka büyük bir tencerenin üzerine ince tel süzgeç koyun. 2 ya da en fazla 3 kepçe, pişen bulgurdan koyup tahta kaşıkla ezin.
📌 Bulgurun beyaz özünü tencereye akıtıp, süzgeçte sadece posa kaldığından emin olun. Posaları kaşıkla toplayın. Beyaz öz kalmamışsa çöpe atın. Ama beyaz öz kalmışsa ya iyi pişmemiş ya da iyi ezmemişsinizdir. Pişmemişse 10-15 dakika daha pişirin. Aynı işlemi yaparak tümünü süzgeçten geçirin. Aynı anda 2 ya da 3 kepçeden fazla koyarsanız ezilmesi zorlaşır .
📌 Süzme işlemi bittikten sonra, 3.5 su bardağı toz şekeri katıp, şöyle bir karıştırın. En son 1 su bardağı bozayı ekleyip karıştırın. Bu işlemi bulguru soğutmadan, seri yapmak gerekir.
📌 Tencerenin kapağını kapatıp, mayalanması için sıcak bir yere koyun. Mayalanması 2-3 gün sürer. 12 saatte bir kapağını açıp, karıştırın. Tahta kaşıkla alıp, yukarıdan dökerek gazının uçmasını sağlayın. Böylece daha iyi mayalanır. Daha sonra dilediğiniz gibi servis yapın.
Boza yapmanın püf noktaları
📌 Havalandırma sırasında kapağı açtığınızda, bozanın üzeri göz göz ise olmuş demektir. Şekeri size az geliyorsa biraz daha şeker ekleyip karıştırın. Mayalanan bozayı buzdolabında 1 hafta bekletebilirsiniz .
📌 Bozanız bitmeden, kapaklı bir kavanoza 1 su bardağı kadar koyup, tekrar boza yaparken kullanmak için buzdolabına kaldırmanızda fayda var.
📌 Kapaklı kavanozdaki boza, maya olarak kullanılmak üzere 1 sene buzdolabında durabilir.
📌 Eğer az tatlı seviyorsanız, 3 su bardağı şeker koyabilirsiniz.
📌 Buzdolabında saklarken plastik kaplara koymayın, boza bozulur. Göz göz olup mayalanmıyorsa, bulunduğu yerin ısısı yeterli değil demektir.
📌 Eğer buzdolabında beklettiğinizde çok katılaşmışsa, biraz sulandırabilirsiniz
Hangi ilginç bilgiyi öğrenelim: Müzik terapi
📌 Müzik terapi; kişilerin fiziksel, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarından herhangi birini karşılamada müzik aktivitelerinin kullanılmasıdır.
📌 Müzik kendine özgü yapısıyla insanların duygularına ve düşüncelerine hitap eder. Öyle ki, sinir sistemindeki düşünme, konuşma, beden kontrolü gibi pek çok ilgili merkezleri uyarır.
📌 Depresyon, anksiyetenin azaltılması , otizm ve nekahat döneminin kısaltılması için yaygın olarak kullanılır.
📌 Günümüzde müzik terapi uygulanırken hastaya rahatlatıcı bir ritim ve su eşliğinde ney, rebab, ud gibi müzik aletleriyle taksim yapılır. Burada hastaya uygun makam tercih edilir.
📌Batı'da müzik ile tedavinin ruhsal hastalıklarda kullanımı İkinci Dünya Savaşı sonrasına denk gelse de Osmanlı'da oldukça yaygındı.
📌15. yüzyılda Osmanlı, akıl hastalarını müzik ve su ile tedavi ederken Avrupa'da ise onların "içlerinde şeytan var!" denilerek yakıyordu.
📌 Darüşşifalarda şadırvanlardan fışkıran sular büyük kubbeye kadar yükselirdi. Suyun çıkardığı melodiler ise hastaları huzura kavuştururdu.
📌 Bu şifahanelerde müzikle tedavi o kadar gelişmişti ki hangi makamın hangi hastalıklara iyi geldiği bile tespit edilirdi.
📌 Osmanlı hekimlerinden Sururi Hasan Efendi'nin Taat-ü'l-Emcize adlı eserinde, bu makamlar ve kullanıldıkları hastalıklar ayrıntılı olarak açıklanır. Ayrıca, hastalıkların tedavisinde kullanılan makamların, günün hangi saatlerinde dinlenildiği de önemliydi.
📌 Örneğin Nihavent makamı öğleden sonra daha tesirliyken, Rast makamı gece ve seher vakitlerinde daha tesirliydi.