Tavsiye listesi: Ne okuyalım, nereyi görelim, hangi püf noktayı öğrenelim?
İşlerinizin yoğunluğundan kendinize zaman ayırmayı erteliyorsanız, hafta sonu çok iyi bir fırsat. Bunun için sizlerle "Ne okuyalım, nereyi görelim, hangi püf noktayı öğrenelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiyeleri buluşturuyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabını okuyabilir, kişisel gelişiminiz için dikkat etmeniz gereken püf noktaları öğrenebilirsiniz. Gelin, tavsiye listesine yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 25.12.2021
13:42
Güncelleme Tarihi: 22.10.2022
10:28
Boza yapmanın püf noktaları
📌 Havalandırma sırasında kapağı açtığınızda, bozanın üzeri göz göz ise olmuş demektir. Şekeri size az geliyorsa biraz daha şeker ekleyip karıştırın. Mayalanan bozayı buzdolabında 1 hafta bekletebilirsiniz .
📌 Bozanız bitmeden, kapaklı bir kavanoza 1 su bardağı kadar koyup, tekrar boza yaparken kullanmak için buzdolabına kaldırmanızda fayda var.
📌 Kapaklı kavanozdaki boza, maya olarak kullanılmak üzere 1 sene buzdolabında durabilir.
📌 Eğer az tatlı seviyorsanız, 3 su bardağı şeker koyabilirsiniz.
📌 Buzdolabında saklarken plastik kaplara koymayın, boza bozulur. Göz göz olup mayalanmıyorsa, bulunduğu yerin ısısı yeterli değil demektir.
📌 Eğer buzdolabında beklettiğinizde çok katılaşmışsa, biraz sulandırabilirsiniz
Hangi ilginç bilgiyi öğrenelim: Müzik terapi
📌 Müzik terapi; kişilerin fiziksel, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarından herhangi birini karşılamada müzik aktivitelerinin kullanılmasıdır.
📌 Müzik kendine özgü yapısıyla insanların duygularına ve düşüncelerine hitap eder. Öyle ki, sinir sistemindeki düşünme, konuşma, beden kontrolü gibi pek çok ilgili merkezleri uyarır.
📌 Depresyon, anksiyetenin azaltılması , otizm ve nekahat döneminin kısaltılması için yaygın olarak kullanılır.
📌 Günümüzde müzik terapi uygulanırken hastaya rahatlatıcı bir ritim ve su eşliğinde ney, rebab, ud gibi müzik aletleriyle taksim yapılır. Burada hastaya uygun makam tercih edilir.
📌Batı'da müzik ile tedavinin ruhsal hastalıklarda kullanımı İkinci Dünya Savaşı sonrasına denk gelse de Osmanlı'da oldukça yaygındı.
📌15. yüzyılda Osmanlı, akıl hastalarını müzik ve su ile tedavi ederken Avrupa'da ise onların "içlerinde şeytan var!" denilerek yakıyordu.
📌 Darüşşifalarda şadırvanlardan fışkıran sular büyük kubbeye kadar yükselirdi. Suyun çıkardığı melodiler ise hastaları huzura kavuştururdu.
📌 Bu şifahanelerde müzikle tedavi o kadar gelişmişti ki hangi makamın hangi hastalıklara iyi geldiği bile tespit edilirdi.
📌 Osmanlı hekimlerinden Sururi Hasan Efendi'nin Taat-ü'l-Emcize adlı eserinde, bu makamlar ve kullanıldıkları hastalıklar ayrıntılı olarak açıklanır. Ayrıca, hastalıkların tedavisinde kullanılan makamların, günün hangi saatlerinde dinlenildiği de önemliydi.
📌 Örneğin Nihavent makamı öğleden sonra daha tesirliyken, Rast makamı gece ve seher vakitlerinde daha tesirliydi.
Musiki makamlarının, tedavi ettiği hastalıkların listesi şöyleydi:
Rast makamı: Akıl hastalığından ve felç illetinden kurtulmaya yönelik yardımcı ve destekleyici bir makamdır. Irak makamı: Asabî mizaçlılara ve hafakana iyi gelir. İsfahan makamı : Zihni açar, zekâyı keskinleştirir, anıları tazeler. Buselik makamı: Kulunç ve bel ağrılarının tedavisinde faydalar sağlar. Revaî makamı: Baş ağrısının tedavisinde kullanılan bir makamdır. Nevaî makamı: Kadın hastalıklarının tedavisinde ve üzüntüyü gidermede kullanılır. Egule makamı: Kalb hastalıklarına olumlu yönde tesirleri olan bir makamdır. Hicaz makamı: Bevliye hastalıklarının tedavisinde destekleyici rol oynar. Uşşak makamı: Kalb, karaciğer, sıtma ve mide hastalıklarının tedavisinde yardımcı bir metottur. Yens makamı: Sırt, eklem ve kulunç ağrılarının tedavi edilmesinde yardımcıdır. Hücent makamı: Ateşli hastalıkları yenmede faydalıdır. Hazmın kolaylaşmasında ve vesvesenin uzaklaştırılmasında tesirleri vardır. Nihavend makamı : Kan dolaşımı, karın bölgesi ve bacaklardaki ağrıların tedavisinde olumlu tesirleri vardır. Kişiye güven hissi verir. Hüseyni makamı: Kişiyi ferahlatır. Kişinin kendine güveninin artmasına ve ferahlamasına yardımcı olur. Otistik ve spastik hastalara faydalıdır.
Hangi püf noktayı öğrenelim: Etkili insan olmanın püf noktaları
📌Yaşamanın en güzel yanlarından biri etrafınızda sizi seven, değer veren, samimi, dürüst kişilerin olduğunu bilmek... Öncelikle şunun farkına varmak gerekiyor; yaşıyorsak neler bilmemiz gerektiğini neler öğrenmemiz gerektiğini ve nasıl bir insan olmamız gerektiğini iyi kavramamız lazım. Kişilik sahibi olmayı, konuşmayı bilmek , sevilen insandan ziyade, sözü sayılır ve etkili insan olma yolundaki ilk adımı sağlam atmamızı sağlar.
📌Etkili bir insan olmanın yolu konuşma gücünden geçiyor. Hatta yaşamda başarılı biri olabilmenin en kestirme yolu, konuşma yeteneğini geliştirmektir. Eğer konuşma anlamında bir güçlük çekiyorsanız önce kendinize güvenmeyi deneyin. Daha sonra en çok korktuğunuz şeyin üzerine gidin.
📌İnsanın en derin isteği, değerli ve önem sahibi bir kişi olmaktır. İnsanın içini kemiren açlığın en tehlikelisi övülme ve takdir edilme duygusudur. Önemli olmak insana gurur verir ancak bu dozunda olmazsa sonuçları ağır olacaktır. İnsanların iyi yanlarını düşünelim, takdir edelim. O zaman herkes sözlerimize değer verir ve en güzeli de; siz unutsanız bile onlar bu söylediklerinizi hayatlarının her alanında anımsarlar.