Topkapı’nın esrarlı koleksiyonu: Tılsımlı Gömlekler
Geçmişten günümüze pek çok topluluğa, millete ve kültüre ev sahipliği yapan Anadolu, şüphesiz kendi sanat ve kültür ögelerini sembolleştirdi. Bu topraklarda altı asır hüküm süren Osmanlılar'da kendi değer ve kültürlerini çeşitli ifadelerle hayata tatbik ettiler. Bu sembolik eserlerden en ilginci ise padişahları çeşitli musibetlerden koruduğuna inanılan "Tılsımlı Gömlek"lerdir. Topkapı Sarayı'nda korunan ve hala sırrına vakıf olunamayan bu esrarengiz gömlekleri sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 24.08.2023
12:55
Güncelleme Tarihi: 23.08.2024
08:28
Sesli dinlemek için tıklayınız.
💠 Büyük bir titizlikle işlenen tılsımlı gömleklerin yanında kaftanlar, başlıklar, sancaklar, duvar levhaları ve bohçaların da tılsımlandığı zamanla üzerinde çalışan kaynaklardan elimize ulaşan bilgiler arasında. Denizli'den getirtilen ve özel aşamalardan geçiren bu kumaşlar, tılsımlandıktan sonra yıkanmayıp yedekleri yapılırdı. Çünkü yıkandığında üzerindeki boya ve yazılar akıp tılsım bozulmaktaydı.
💠 Desenler kadar renklerin de önemli olduğu tılsımlı gömleklerde en çok tercih edilen renkler; başta siyah mürekkep olmak üzere mavi, kırmızı, yeşil, altın ve gümüş yaldızdı . Altın ipliklerle de çok ince ayrıntıların işlendiği örnekler görülmekteydi.
(X) OSMANLI PADİŞAH TUĞRALARI
💠 Her desenin , her modelin ve işlemenin rastgele değil aksine ayet ve sureler belli bir düzene göre kareler içine yerleştirilirdi. Bu işlem vefk ve cifr yani ebced hesabıyla şifreli olarak gömleklere yazılırdı.
💠 Topkapı Sarayı 'nda koleksiyonlar üzerinde çalışmalar yapan ve bu konuda bir kitap telif eden Prof. Dr. Hülya Tezcan bu konu hakkında bize şu bilgileri verir:
"Gömlekler üzerinde yazılar genellikle geometrik şekillerin içine yazılırdı. Bununla beraber hiçbir geometrik bölünme olmadan düz satırlar halinde zemine yazıldığı da olurdu. Buna göre gömlek yüzeyine kare, dikdörtgen, baklava, daire, yarım daire, üçgen şekilleri çiziliyor, içleri ayrıca karelere bölünerek içine vefk (rakamlar) ve cifr (harfler) yazılıyordu. Ebced hesabına göre Arap alfabesindeki her harfin sayısal olarak bir değeri vardır. Harflerin dizilişine göre hesap edilerek Kuran'ın istenilen ayeti gizemli bir şekilde ifade ediliyordu. Bu gizemli dilin İslamiyet'in ortaya çıktığı yüzyılda bilindiği, üçüncü yüzyılında yapılan bir kopyadan anlaşılmaktadır. Hatta öyle ki III. Murat'ın Tılsımlı Gömlek'inde çeşitli ebced hesaplamaları ile Kur'an-ı Kerim'in tamamı işlenmiştir."
💠 Şüphesiz Osmanlı İmparatorluğu tarih boyunca hem hükümranlık anlamında hem de medeniyet inşasına her devam etti ve bu titizliği her dönem ortadaydı.
💠 Osmanlılar bu yönleri ile kurucu rollerini daima hatırlatırlar. "Tılsımlı Gömlekler" gibi daha nice kültürel mirasın koruyucuları olarak bizlerin bu değerleri en iyi şekilde muhafaza ve idame etmemiz gerekiyor.
(X) OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE GELEN MİRAS