Türk edebiyatının diplomat yazarları
Diplomasi ve edebiyat yakın sahalar olmasa da bu alanda vazifelendirilen pek çok şair ve yazar var. Bürokratlık yapan Türk edebiyatının önemli yazarlarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 24.09.2018
18:37
Güncelleme Tarihi: 24.09.2018
18:42
1920'de Ankara'nın ilk yurtdışı temsilciliğini açtığı Azerbaycan'a temsilci olarak gönderilir. Memduh Şevket, TBMM'nin yurtdışına gönderdiği ilk temsilcidir. Burada Azerbaycan bağımsızlığını kaybedene kadar kalır.
Her ayrılık biraz acıdır. Bereket versin ki unutulur
(Veysel Çavuş, M. Şevket)
Ülkeye geri döndükten sonra bir dönem görev verilmeyen Memduh Şevket Esendal'e, 1925'te Tahran Büyükelçiliği görevi verildi. 1930'a kadar burada görevini ifa eden hikâyeci diplomat, tam bilinemeyen bir nedenden dolayı istifa eder. 1933'te Afganistan'a büyükelçi olarak gönderilen yazar,1941 yılına kadar burada kalır ve bu dönemde Rusça öğrenerek Rus edebiyatıyla ilgilenir. Edebiyat tarihçileri arasında Türk edebiyatında Çehov tesirini onunla baştanlar vardır.
Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği de yapan Ruşen Eşref , 1934'te Tiran'da elçi olarak görev alır. Aynı yıl Atina'ya tayin edilen Eşref, kısa bir süre sonra merkeze çağrılı Budapeşte'ye gönderilir. 1940'da Türkiye'ye geri döner.
Emeklilik yıllarında yazdığı hatıratında görevinin Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinden bürokratlığa neden geçirildiği hakkında herhangi bir açıklama yapmaz. 1959'da vefat der.
Türk edebiyatında devrin büyük şair ve yazarlarıyla yaptığı röportajlarla tanındı ve bu röportajlarını Diyorlar ki adıyla kitap haline getirdi.
Sadullah Paşa 1877'de Berlin'e büyükelçi olarak gönderildi. Sadullah Paşa da dönemin önemli kalemlerinden. "Ondokuzuncu Asır" isimli manzumesi hatırı sayılır bir metindir der Ayvazoğlu. Lamartine'in "Göl" şiirini Türkçeye çeviren Paşa, Homeros'un İliada'sını da çevirdi.
Bâbıâli Tercüme Odası'ndan yetişen Sadullah Paşa, Sultan IV. Murad'ın mabeyn başkâtibi olarak atandığında henüz 38 yaşındaydı. 1883'te de Viyana Büyükelçiliğine tayin edilir.
Sadullah Paşa, görevi esnasında Berlin antlaşması Ayastefanos Antlaşması gibi önemli görevlerde bulunmasının yanında görevi başında vefat eden ilk sefirdir.
HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER
Türk Ocakları'nın başkanlığını yapması nedeniyle yurtdışındaki Türklerle yakından ilgilenen Hamdullah Suphi, Bükreş elçiliğinde vazife aldı. 1927'de özerkliğini kaybeden Türk Ocakları ardından da 1931'de kapatıldı. Bükreş elçiliğinde terfi eden Hamdullah Suphi,1944'e kadar bu görevi sürdürür.
Türkçe öğreten okulların açılmasına öncülük eden Hamdullah Suphi, Bükreş'teki siyasi çevrelerin de takdirini kazanır.
Mülkiyeyi birincilikle bitiren Enis Behiç , bir şair olarak şöhreti genç yaşta yakaladı. Memurluğa Hariciye 'de başlayan Enis Behiç, Ziya Gökalp'le tanıştıktan sonra meşhur beş hececilerden biri oldu. 1915'te Bükreş şehbenderliğinin kâtipliği yaptı, on ay sonra ise Budapeşte şehbenderli ğine tayin edildi.
Geçsin günler, haftalar,
Aylar, mevsimler, yıllar...
Zaman sanki bir rüzgâr
Ve bir su gibi aksın...
Sen gözlerimde bir renk
Kulaklarımda bir ses
Ve içimde bir nefes
Olarak kalacaksın...
Budapeşte'deki görevinde Türk-Macar dostluğunun pekişmesinde, Gülbaba Türbesi'nin yeniden ziyaretgâh ve müze haline getirilmesinde büyük hizmetleri oldu.