Türk edebiyatının gizli kahramanları
Bacaksız Orhan, Fitne Fücur, Büyük Baba, Server Bedi, Sivri Sinek … İçlerinde tanıdık gelenler var mı? Hepsi Türk edebiyatının değerli simalarının kullandığı takma isimler. Yazarlar hayatlarının kimi dönemlerinde çeşitli nedenlerle yazılarını bu isimlerle yayınladılar. Kimi isim kullandı kimi deyim kimi de çok başka şekle büründü. Kiminin tek lakabı vardı; kimininse dörtten aşağı değildi. Takma isimlerin kimlere ait olduğu anlaşıldıkça değiştirdiler, yeni bir isimle yazılarını kaleme aldılar. İşte edebiyatın önemli yazarlarının kullandığı takma isimler…
Giriş Tarihi: 24.02.2019
11:40
Güncelleme Tarihi: 24.02.2019
11:47
Ateş Böceği, Ağustos Böceği, Yıldız Böceği, Cemil Nimet,
Hayreddin Rüştü, Mehmet Ferit, Sermet Feri…
Çalıkuşu, Yeşil Gece ve Anadolu Notları gibi önemli eserlere imza atmış olan Cumhuriyet dönemi edebiyatçısı Reşat Nuri Güntekin'de birçok takma ad kullanmıştır. Reşat Nuri Güntekin'in dönemin Kelebek Dergisi'nde kullandığı ve bugüne kadar tespit edilmiş yedi takma ismi vardır. Bunlar: Ateş Böceği, Ağustos Böceği, Yıldız Böceği, Cemil Nimet, Hayreddin Rüştü, Mehmet Ferit, Sermet Feri'dir.
Mehmet Rıfat, Stepne, Remzi Işık.
Edebiyat hayatına 1926 yılında-henüz 15 yaşındayken-Kastamonu Nazikter Gazetesi'nde yayınlanan "Sevgilimin Mezarında" şiiriyle başladı. O dönemlerde kaleme aldıklarının altına "Mehmet Rıfat" imzasını atıyordu.
Rıfat Ilgaz, 1956 yılında İlhan Selçuk'un çıkardığı Dolmuş Dergisi'nde bir hikâye serisi yayınlamaya başladı. Daha sonra bu yazılar Hababam Sınıfı romanı oldu. Çizimlerini Turhan Selçuk'un yaptığı bu dizi çok tuttu. "Stepne" takma adıyla yazdığı bu hikâyelerin kime ait olduğu dönemlerde ilginç tartışmalara yol açtıysa da daha sonra serinin devamı olan oyunları çıkarması tartışmaları sona erdirmişti. Rıfat Ilgaz ayrıca "Remzi Işık" takma adını da zaman zaman kullanmıştır.
HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER
İstanbul Dürbün, Âmâ, Hasat, Hordebin, Keçiboynuzu,
Münekkit, Sermuharrir, , Toplu İğne, Yatmaz…
Hamdullah Suphi'nin ilk şiirleri amcası Sezai Bey'in Paris'te çıkardığı Şura-yı Ummet gazetesinde yayımlandı. Daha sonraki edebi hayatı boyunca, Hamdullah Suphi Tanrıöver yazılarında "İstanbul Dürbün, Âmâ, Hasat, Hordebin, Keçiboynuzu, Münekkit, Sermuharrir, Sivri Sinek, Toplu İğne, Yatmaz" gibi takma adları kullandı.
Yaşar Tellidede, Niyaz Niyazoğlu, A. Mecdi Velet, M. C. A.,
H. Mecdi Velet, Yaşar Tellidere, Gani Girgin, Zater, Yaşar Tellioğlu…
1958'den itibaren Tercüman, Büyük Gazete, Yeni Tanin ve İkdam'da kendi adıyla ve çeşitli takma adlarla denemeler, makaleler ve romanlar yazan Melih Cevdet Anday, 1960'ta Nadir Nadi'nin desteğiyle Cumhuriyet'te köşe yazıları yazmaya başladı. Bu gazetedeki yazılarını 1997'ye kadar sürdürdü.
Anday, eserlerinde kendi adı haricinde şu takma adları da kullanmıştır: "Yaşar Tellidede, Niyaz Niyazoğlu, A. Mecdi Velet, M. C. A., H. Mecdi Velet, Yaşar Tellidere, Gani Girgin, Zater, Yaşar Tellioğlu."
Deli Ozan, Çamdeviren, İğne ile Kuyu Kazan.
1917-1918'de Ati Gazetesi'nin yazı işlerinde çalışan Faruk Nafiz Çamlıbel, Ankara ve İstanbul'daki öğretmenlik yıllarında çeşitli dergi ve gazetelerde şiirler fıkralar yayınladı. Mizah dergilerinde "Deli Ozan" ve "Çamdeviren" takma adlarıyla mizahi manzumeler yazdı. (Ünlü Türk Yazarlar Ve Takma Adları, Eskimeyen Kitaplar)