Arama

Türkiye topraklarından Louvre’a: Çalınan tarihi eserlerimiz

Fransız İhtilali'nin ardından el konulan kralın Paris'teki sarayı, 1789 yılında Louvre Müzesi adıyla sanatseverlerle buluştu. O tarihten itibaren müze, envanterini sürekli ve sistematik bir biçimde geliştirdi. Dünyanın dört bir yanından satın alınan, yağmalanan, yasa dışı yollarla kaçırılan eserler, Louvre Müzesi'nin bir parçası oldu. 35 bin tarihi esere ev sahipliği yapan müzede, Türkiye'den çalınarak götürülen eserler de bulunuyor. Ayasofya'da bulunan II. Selim türbesinin çinileri, Piyale Paşa Camii'nin panoları, çeşitli heykel ve mozaikler bunlardan bazıları…

  • 12
  • 14
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN KILICI
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN’IN KILICI

📌 16'ıncı yüzyıla ait bu kılıç, altın, yaldızlı bakır, fildişi ve değerli taşlarla işlenmiştir. Eserin müzeye nasıl ulaştığına dair herhangi bir bilgi yoktur.

  • 13
  • 14
LEVNİ’NİN MİNYATÜRÜ
LEVNİ’NİN MİNYATÜRÜ

📌 Levni, 1695 yılında tahta çıkan ve 1703 yılında tahttan inen Osmanlı padişahı Sultan II. Mustafa'yı eserine nakşetmiştir.

📌 Levni, padişahın ayaklarının altındaki halının desenlerinden birine adını altın yaldızla imzalamıştır. Bu eserin müzeye nasıl ulaştığına dair herhangi bir bilgi yoktur.

  • 14
  • 14
PARİS'İN YARGISI MOZAİĞİ
PARİS’İN YARGISI MOZAİĞİ

📌 Yunan mitolojisine ait detaylarla bezenen bu mozaikte, kuşlarla dolu üzüm ve sarmaşık yaprakları, Paris'in yargılamasının efsanevi hikâyesini çerçeveler. 1,86 metreye 1,86 metre boyutunda olan bu mozaiğin 1933 yılında Paris'e getirildiği bilinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN